SDA: Lagumdžija je branitelje BiH izjednačavao sa zlikovcima i agresorima

Stranka demokratske akcije stala je u obranu Sadika Ahmetovića, ističići da se on, kao ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, ali i svi SDA-ovi ministri unutarnjih poslova, uvijek zalagao za “profesionalnu policiju, nezavisno tužiteljstvo i sudstvo, stavljajući se na stranu poštenih policajaca koji profesionalno i čestito obavljaju svoj posao”.

“Pokušaj SDP-a da današanjim priopćenjem izjavu ministra Ahmetovića stavi u drukčiji kontekst, zamjenom teza i lažnim tvrdnjama da je izrečena protiv poštenih policajaca, tužitelja i sudaca, predstavlja samo još jednu od staljinističkih metoda kakvima se odlikuje SDP”, kaže se u priopćenju SDA.

SDA ističe kako “građani dobro znaju da je upravo Zlatko Lagumdžija paralizirao rad policije smanjenjem proračuna i plaća policajaca i to čak do 2015. godine”.

“Zlatko Lagumdžija je, ispunjavajući zahtjeve SNSD-a, SDS-a i HDZ-a, a nakon što nije uspio ostvariti partijsko-političku kontrolu nad policijom i pravosuđem, ove institucije u Bosni i Hercegovini doveo na rub egzistencije, primoravajući ih da rade u dotrajalim uniformama i s dotrajalom opremom. Za to vrijeme, proračuni oba entiteta rastu kako bi Vlada Federacije mogla automobile i sve što Lagumdžiji zatreba dodjeljivati SDP-u na korištenje i snositi sve troškove. Baš zbog te antbosanske i pogubne odluke, policija je i ovih dana u štrajku”, stoji u priopćenju.

Iz SDA, također, navode da je “zato navodna briga SDP-a i Zlatka Lagumdžije za policiju čista obmana izgleda komično, apsurdno i neuvjerljivo. Općepoznata je činjenica da su neki savjesni policajci koji profesionalno rade svoj posao i koji su se usudili istražiti afere i nezakonite radnje u koje je umiješano rukovodstvo SDP-a, završili u bolnicama, bivaju kažnjavani na druge načine ili ih se pokušava ukloniti s radnih mjesta”, dodaje se u sapćenju.

Kako se dalje navodi “Sadik Ahmetović je uvijek bio na strani čestitih, profesionalnih i poštenih pripadnika istražnih i sudskih organa i zato nema potrebe da se njima ispričava. Nekima koji su na bilo koji način ogrezli u kriminalu i korupciji, a koje SDP pokušava staviti u isti koš s poštenim kolegama, nema potrebe da se bilo tko ispričava”.

“Uvijek smo jasno razlikovali poštene od korumpiranih, zalažući se da ovi drugi budu predmet istrage, a ne da se bave tim poslom. SDP i Zlatko Lagumdžija samo pokušavaju skrenuti pažnju sa svojih katastrofalnih političkih poteza kojima su zemlju doveli u najveću krizu nakon rata, izjednačila ove dvije kategorije. Svojstveno svojoj poslovičnoj bahatosti i bezobzirnosti, Zlatko Lagumdžija je, za vrijeme tzv. Alijanse, branitelje Bosne i Hercegovine izjednačavao sa zlikovcima i agresorima, baš kao što danas zamjenom teza pokušava izjednačiti profesionalne i savjesne policajce, tužitelje i sudije s onima koji to nisu”, stoji u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*