SDA: Mostar će uvijek biti posebno uređen grad

tihic-moorePredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić razgovarao je danas sa prvim zamjenikom visokog predstavnika Roderickom Mooreom.

Teme razgovora bile su provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, situacija u Federaciji BiH i Mostar.

Tihić je ponovio da je SDA opredijeljena za europski put i članstvo u NATO, te da je spremna podržati rješenja za deblokiranje i ubrzanje ovih procesa.

Kada je riječ o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, predsjednik SDA je kazao da SDA neće podržati nikakva asimetrična rješenja u izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao ni drugu izbornu jedinicu u Federaciji BiH.

“Pitanje ravnopravnosti naroda mora se tretirati odvojeno od slučaja Sejdić – Finci i mora obuhvatiti sve narode i građane Bosne i Hercegovine na cijelom teritoriju države, a ne tretirati interese samo jednog naroda u određenom dijelu jednoga od bh. entiteta”, pojasnio je Tihić.

Daytonski sporazum, dodao je, nije u cijelosti implementiran, a ono što jeste nije učinjeno dosljedno.

“Zato danas imamo entitet Republika Srpska koji je entitet samo srpskog naroda jer su Bošnjaci, Hrvati i ostali diskriminirani, dok je Federacija BiH entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda, pri čemu većina ostvaruje dominaciju nad manjinskim narodom, ovisno od etničke strukture stanovništva u određenim dijelovima ovog entiteta. Država nema dovoljno nadležnosti da ispunjava svoje međunarodne i domaće obveze. Ovim pitanjima ćemo se morati u budućnosti baviti”, dodao je Tihić.

SDA će iskoristiti sve zakonske i ustavne mehanizme i neće dopustiti realizaciju sporazuma Čović – Lagumdžija po tom pitanju, priopćeno je iz te stranke.

Tijekom razgovora o situaciji u Vladi Federacije BiH, predsjednik SDA je kazao kako je aktualna šestorka pokazala da radi protiv interesa građana Federacije BiH i posebno bošnjačkog naroda, što je i suština sporazuma Čović – Lagumdžija i Dodik – Lagumdžija.

Svoje namjere šestorka je pokazala brutalnim kršenjem zakona i Ustava u pokušajima da ostvari političku kontrolu nad javnim RTV servisom, policijom itd.

Tihić je ovom prilikom pojasnio da je neutemeljeno pokušavati dovesti u vezu Vijeće ministara i Vladu Federacije BiH kada se radi o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa jer su načini formiranja Vijeća ministara i Federalne vlade potpuno različiti.

“Vlada Federacije BiH može biti imenovana samo nakon izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH koji moraju imati najmanje po 1/3 glasova podrške klubova naroda koji ih predlažu. Ova tzv. nova parlamentarna većina nema potrebnu podršku bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH”, strajalište je Sulejmana Tihića.

Moore i Tihić složili su se da rješenja za Mostar nema bez političkog dogovora političkih stranaka u Mostaru i bez njihove spremnosti na kompromis. Mostar će uvijek biti posebno uređen grad i krajnje je vrijeme da se ovaj proces intenzivira, ističe se u priopćenju SDA.

Roderick Moore istakao je da je princip Vijeća za implementaciju mira očuvanje aktualnih mehanizama za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i etnički balans u Mostaru, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*