SDA Mostar ne želi da se provede odluka Ustavnog suda

U povodu objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH kojom se nalaže Parlamentu BiH da promjeni Izborni zakon BiH u djelu kojim se regulira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostar, mostarski Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se upozorava na, kako ističu u toj stranci, posljedice koje se mogu dogoditi ako se odluka Ustavnog suda primjeni jednostrano.

U Gradskome odboru SDA smatraju kako bi se naloženim promjenama Izbornog zakona BiH potpuno ukinuo osnovni smisao i cilj sadašnjeg Statuta Grada Mostara, a to je sprječavanje diskriminacije bilo koje nacionalne skupine.

“Princip jednakopravnosti branili smo, branimo i branit ćemo, pa ako Ustavni sud uvodi jednakopravnost u Gradu Mostaru na principu jedan čovjek jedan glas, takav princip mora biti utvrđen na svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti BiH i njenih entiteta.

Parlament BiH ne može utvrđivati pojedinačne principe za Mostar, ako se takvi principi jednakopravnog predstavljanja neće primjenjivati i na razini BiH i entiteta”, smatraju u mostarskom Gradskome odboru SDA.

Također, u toj stranci upozoravaju kako međunarodna zajednica pod svaku cijenu želi Mostar dati Hrvatima i tako, preko Ustavnog suda, riješiti položaj Hrvata u BiH ostvarujući time pretpostavke za treći entitet, kojim bi, smatraju u SDA, Mostar bio sjedište tog priželjkivanog entiteta.

“Očekujemo da će zastupnici u Parlamentu BiH, a posebno poslanici Kluba SDA, dosljedno ustrajati na zaštiti osnovnih principa uređenja Mostara jer ćemo, u protivnom, biti prinuđeni zahtijevati izbornu primjenu uređenja Mostara prema Aneksu Daytonskog sporazuma”, stoji na kraju priopćenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*