SDA nadjačao SDP BiH: Pala Vlada Sarajevske županije

Skupština sarajevske županije izglasala je sinoć oko 23:20 sati nepovjerenje županijskoj Vladi koju je prije svega nekoliko mjeseci formirala nova koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Savezom za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

Nepovjerenje Vladi izglasala je nova skupštinska većina predvođena Strankom demokratske akcije (SDA).

Od 32 zastupnika koja su pristupila glasovanju, za smjenu Vlade glasovalo je njih 18. Riječ je o zastupnicima SDA, Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije (SDU), Bosanske stranke (BOSS), Bosanske patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), te više nezavisnih zastupnika, među kojima su i bivši članovi SDP-a.

Suzdržan je bio jedino zastupnik Naše stranke Predrag Kojović, a protiv smjene je glasovalo 14 zastupnika iz SDP-a i SBB BiH. Zastupnik SDP-a Hadžem Hajdarević nije pristupio glasovanju.

Nakon elektronskog glasovanja, zastupnici su se i pojedinačno odredili o povjerenju Vladi.

Glasovanju o povjerenju Vladi sarajevske županije prethodila je cjelodnevna rasprava u kojem su predstavnici nove većine iznosili niz kritika na vladin rad, dok su ministri predvođeni premijerom Fikretom Musićem tvrdili da je ovo ”najbolja vlada koju je sarajevska županija ikada imala“.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi ove županije predstavlja nastavak političkih obračuna u Federaciji BiH nakon raskola između SDP-a i SDA.

Slični scenariji mogli bi se ponoviti i u drugim županijama Federacije BiH, iako iz koalicije SDP-SBB dolaze tvrdnje da su vlade ostalih federalnih županija stabilne. [Anadolija]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*