SDA: Sastanak u Mostaru – nastavak projekta iz Karađorđeva?

Stranka demokratske akcije izrazila je zabrinutost zbog mogućih posljedica sastanaka političkih stranaka okupljenih oko dvaju etničkih blokova Srba i Hrvata, jer, kako je priopćeno iz te stranke, takvi susreti, posebno posljednji u Mostaru, podsjećaju na vremena koja su prethodila stradanjima u Bosni i Hercegovini.

SDA upozorava da izjave Borjane Krišto o mogućoj disoluciji BiH upućuju na to da bi se moglo raditi o nastavku projekta iz Karađorđeva. “Zbog toga ne možemo prihvatiti poziv za susret na isključivo etničkim osnovama”, ističe se u priopćenju.

SDA je spremna razgovarati o etničkim interesima svih naroda, ali u okviru institucija koje su zadužene za zaštitu etničkih interesa – domovima naroda na razini entiteta i države.

Implementacija izbornih rezultata zadatak je političkih stranaka koje mogu biti i etničkog i multietničkog karaktera, poručuju iz SDA, uz napomenu da u prvoj fazi razgovora trebaju razgovarati stranke koje su zainteresirane za uspostavu vlasti u Federaciji BiH, a da je u drugoj fazi, nakon uspostave vlasti na razini entiteta, potrebno otpočeti razgovore o konstituiranju vlasti na razini države.

Iz Socijaldemokratske partija BiH su poručili da je SDP je bosanskohercegovačka stranka, a to znači i bošnjačka i srpska i hrvatska, te se stoga neće odazvati pozivu dva nacionalna bloka na sastanak bez dnevnog reda i platforme, priopćeno je iz ove stranke.

Ističu kako predstavnici SDP-a nisu niti će sudjelovati i razgovarati o bilo čemu što se odnosi isključivo na raspodjelu funkcija i fotelja, kao ni sudjelovati u bilo kojem ekskluzivno nacionalnom bloku.

1 Comment

  1. Stvari se dešavaju slične kao 1993,samo su akteri drugi.
    Zvonko Jurišić je naš Blaž Kraljević,samo se Zvonko čuvaj udbaša da nebi završio kao naš heroj Blaž Kraljević oni su spremni na sve za ostvarivanje velikosrbskog projekta i stvaranje malog Monaka kako bi rekao Mate Boban….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*