SDA: SNSD je krivac za neprovođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sTurskom

Stranka demokratske akcije BiH objavila je priopćenje u kojemu ističe da BiH ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom od 2003., ali da od tog Sporazuma bosanskohercegovački izvoznici nemaju skoro nikakvu korist.

Najveći krivac za neprovođenje Sporazuma naše zemlje sa Turskom jest Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji vođen željom da oslabi ekonomiju naše zemlje putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH opstruira svaki pokušaj SDA da iskoristi ovaj, ali i slične ekonomske sporazume značajne našoj zemlji, stoji dalje u priopćenju.

Pokazatelj ovakvih opstrukcija jest zabrinjavajući nivo pokrivenosti izvoza uvozom BiH sa Turskom, a koji iznosi jedva 10 posto, ističe se u priopćenju SDA.

“Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, opstruira Sporazum o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Turskom putem administrativnih prepreka. Ukoliko našem izvozniku treba obezbijediti dokumentaciju, postupak traje predugo, a to za posljedicu ima da bosanskohercegovački privrednici odustaju od izvoza domaćih proizvoda”, kazao je Šemsudin Mehmedović, član SDA u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

I dok bosanskohercegovački građani zbog administrativnih prepreka odustaju od izvoza, Republika Srbija, pak, najavljuje velike ekonomske projekte za svoje privrednike nakon 1. septembra ove godine, kada na snagu stupa njihov Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, priopćava SDA te naglašava da će se, i pored ovakvih opstruiranja, i dalje boriti da napravi poslovni ambijent u BiH koji će biti povoljan za rast investicija, jačanje konkurentnosti privrede BiH i rasta zaposlenosti.

SDA će ustrajati i u uspostavi jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, koji će našu zemlju učiniti poslovno prepoznatljivom, pouzdanom i privlačnu za ulaganja, te je ekonomski i infrastrukturno integrisati u prostor Evropske unije, zaključuje se u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*