SDA: U Mostaru je dogovorena razgradnja BiH

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović izjavio je za agenciju Anadolija da je “zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti”, a koju su danas u Mostaru potpisali čelnici šest vodećih bh. stranaka, samo nastavak razgradnje države Bosne i Hercegovine.

“Očito je da su politički sateliti Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) voljni da nastave razgradnju države BiH. To je, nažalost, pogubno po budućnost BiH ako pogledate suštinu odnosno sadržaj sporazuma između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Ja očekujem da će zastupnici i iz ove dvije stranke iz FBiH, a koje apliciraju za bošnjačke glasove, naći u tom sporazumu toliko lošeg da neće podržati njegovu realizaciju u Parlamentu BiH”, rekao je Mehmedović za Anadoliju.

Komentirajući činjenicu da SDA ovim definitivno ispada iz vladajuće većine u državnom parlamentu, Mehmedović je kazao da “u tome nije problem”.

“Problem je što se država BiH izbacuje iz kolosijeka euoatlanskih integracija. U sporazumu Dodik-Lagumdžija, štoviše, spominje se demilitarizacija BiH, što je sa sigurnosnog aspekta, posebno za Bošnjake, vrlo upitna stvar. Učinit ćemo sve da ne dođe do realizacije tog sporazuma”, izjavio je Mehmedović.

Po mišljenju predsjednika SDA Sulejmana Tihića, mostarski dogovor ide na štetu države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

“Nećemo dozvoliti da takav jedan sporazum bude proveden, bez obzira na parlamentarnu većinu kojom oni raspolažu. Možemo dosta toga poduzeti. Koristit ćemo sve demokratske mehanizme, jedan pritisak javnosti, pa sve do mehanizama koje imamo u Domu naroda BiH. Tako da će to, na kraju, ostati mrtvo slavo na papiru”, rekao je Tihić za Anadoliju.

Tihić ističe da je dogovor iz Mostara potvrda dosadašnjih pojedinačnih sporazuma.

Prije svega, dogovora Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića sa Draganom Čovićem i Božom Ljubićem oko provođenja presude “Sjedić-Finci”.

“Mi smatramo da je to korak unazad, da su to rješenja koja su za nas neprihvatljiva, jer, između ostaloga, stvaraju osnovu za formiranje trećeg entiteta. Time se Bošnjake i u FBiH svodi na političku manjinu. Također, ovo je potvrda Sporazuma Dodik-Lagumdžija i svega lošeg što on donosi. Pitanje ekonomskog razvoja koje se spominje u Zajedničkoj izjavi predstavlja tek uopćene fraze, pravce koji su ranije definirani. Nema tu ništa konkretno. Žele samo prikriti loše strane sporazuma. Ponavljam, SDA će se tome usprotiviti”, izjavio je Tihić. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*