SDA uvjetuje koaliciju s HDZ-om odustajanjem od trećeg entiteta

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je da od stava HDZ BiH prema inicijativi za osnivanje trećeg entiteta ovisi hoće li SDA ući s ovom strankom u parlamentarnu većinu.
– Imamo rezervu spram njihovih inicijativa o osnivanju trećeg entiteta i ukoliko se to, pogotovo kada je u pitanju lider HDZ BiH, ne razjasni, odnosno ako on ostane pri tome, i mi smo onda da HDZ BiH ostane izvan skupštinske većine, rekao je Osmanović.
On smatra da bi bilo najbolje na razini BiH formirati vlast koju bi činila takozvana velika četvorka – SNSD, SDP, SDA i HDZ, kojoj bi pristupile još neke stranke kako bi se dobila široka parlamentarna većina radi lakšeg donošenja zakona.

– Preskočiti iz toga SNSD matematički je moguće, ali iz vlasti isključiti stranku koja ima dominantnu moć na nivou Republike Srpske (RS), po meni, politički ne bi bilo mudro, rekao je Osmanović u intervjuu za Oslobođenje.

On je istaknuo da u SDA nisu očekivali da u RS neće proći izborni prag za Narodnu skupštinu i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Osmanović je ocijenio da se na izborni rezultat ove stranke u RS odrazio i to što federalni i kantonalni zakoni ne dozvoljavaju povratnicima u RS da ostvare pravo na socijalna primanja, zbog čega značajan broj njih, poput ratnih vojnih ivalida i umirovljenika, imaju osobne iskaznice u FBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*