SDP: Ako je BiH trula, Dodik je jedan od njenih crva; Dodik ponovio: BiH je trula, u raspadu

Socijaldemokratska partija BiH kritizirala je istupe predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ističući da se po tko zna koji put okomio na Bosnu i Hercegovinu “čiji je državljanin i od čijih poreznih obveznika prima plaću”.

Dodik je, smatra SDP, pokušavajući novoj srbijanskoj vlasti prodati istu priču koju ponavlja već godinama, beogradskim medijima izjavio da je BiH “trula država koja ne zaslužuje da postoji”.

“Što se tiče državnog nivoa BiH, riječ je o čistoj zamjeni teza: Dodikovi parlamentarci blokiraju svaki proeuropski zakon i odluku na državnom nivou koja bi značila funkcionalniju državu na euroatlantskim tračnicama, a onda ‘poentiraju’ kako je ‘dogovor nemoguć’. Njihovi zahtjevi su da država BiH ne postoji, nego da postoje dva-tri pašaluka od kojih bi jedan bio ustoličen po demokratskoj bjeloruskoj recepturi”, kaže se u priopćenju SDP-a.

Ipak smatraju da se mora reći istina da Milorad Dodik nije kriv za situaciju u Federaciji BiH.

“Na tom su nivou, uz neznatnu pauzu, Dodikovi najbolji koalicioni partner i Sulejman Tihić i Stranka demokratske akcije doveli do totalnog osiromašenja građana ovog entiteta”, ističe SDP.

Socijaldemokratska partija i njeni kadrovi spremni su preuzeti odgovornost za mandat koji su dobili od građana 2010. godine, i po tome se “razlikujemo od uzurpatora i mrzitelja države BiH, Dodika i njegovog poslušnog partnera, koji bi sve učinio da nekoliko hiljada SDA-ovaca ostane na vlasti, Tihića”.

SDP BiH se nada da će nova srbijanska vlast u svom obračunu s, kako se kaže u priopćenju, tajkunima i politički meceniranim kriminalom otkriti kako je Milorad Dodik jedan dio BiH, onaj koji se zove Republika Srpska, osiromašio do trulosti.

“Ako je BiH trula država, to je zato što je Milorad Dodik jedan od njenih crva”, kaže se na kraju priopćenja SDP-a BiH.

A Dodik je danas ponovio tvrdnju da je Bosna i Hercegovina “trula država i da nema kapacitet da opstane’, možda ‘jedino ako se vrati izvornim načelima i slovu Daytona”.

“Trula je, naravno, ona je u raspadu. I to definitivno vide svi i svi nešto šute o tome, ne žele to definitivno priznati. Ali, očigledno je da Bosna nema kapaciteta unutar sebe naći neki svoj put”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

Kritizirao i ponašanje pojedinih državnih dužnosnika: “Samo ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ranije predsjedavajućeg Vijeća ministara Zlatka Lagumdžije govori o tome da oni žele privatizirati Bosnu za sebe… Mi iz RS-a moramo voditi računa o našoj poziciji, branimo naše interese u skladu s Ustavom BiH.”

Ponovio je stav kako bi BiH “možda mogla živjeti, ako se vrati na izvorni sistem Daytona i ukoliko se bude poštovalo slovo Daytona”.

Ako ne, dodao je, “BiH je raspradnuta zemlja, branili to Amerikanci, Europljani ili bilo tko, ona nema unutarnji kapacitet da preživi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*