SDP BiH optužio Pack da podržava “ciparski scenarij” za Bosnu i Hercegovinu

SDP izražava veliko iznenađenje, ali i čuđenje nakon jučerašnjih izjava europske parlamentarke i izvjestiteljice za BiH, Doris Pack, iznesene na skupu u Banja Luci o nedavnom sastanku u Italiji, kojima je pokušala relativizirati Dodikov nasrtaj na pravni poredak Bosne i Hercegovine, te u kojoj se posredno dotakla tzv. “ciparskog scenarija” za Bosnu i Hercegovinu, navedeno je u priopćenju Socijaldemokratske partije BiH, dostavljenom medijima u nedjelju.

– Umjesto da osudi ratnohuškačke izjave Milorada Dodika iznesene pred nekoliko desetina predstavnika međunarodne zajednice u Italiji, Pack iznosi neistinu da je on zapravo samo tražio savjet i smjernice što je to što RS mora uraditi na putu ka EU. Ako ona njegov zahtjev za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS prema EU, onda možemo konstatirati da, nažalost, od njezinog budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualno takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne čini, navode u SDP BiH.

Inače, Pack je u Banjoj Luci učestvovala na skupu o ljudskim pravima u organizaciji Narodne skupštine RS.

– Politički neodmjerena i nedobronamjerna, ali prije svega netočna izjava, u kojoj tvrdi da Federacija BiH nije posvećena putu ka članstvu u EU, u mjeri u kojoj je RS, predstavlja elementarno nerazumijevanje situacije u državi za koju je zadužena kao izvjestitelj, ali i otvoreno svrstavanje na stranu propagande koja želi predstavi da je “problem u FBiH”, kako bi se na taj način skrenula pažnja sa ekonomskih i socijalnih problema u RS, ali i skinula sa sebe odgovornost za trenutnu političku krizu u BiH, stoji u priopćenju SDP BiH i zaključuje:

– I Doris Pack i svi slični njoj trebaju znati da nema apsolutno nikakve šanse za uvođenje tzv. “ciparskog modela” u BiH, na način da entiteti zasebno pristupaju EU ili imaju zaseban EU put. SDP nikada neće pristati na ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ipak, i pored toga, ona mora znati da ovakvim, svjesnim zatvaranjem očiju pred politikama koje prijete destabilizaciji BiH, preuzima dobar dio odgovornosti za posljedice takvih politika.

2 Comments

  1. Muslimani su imali priliku vezati se konkretnije uz RH nakon rata budući su ih Hrvati oslobodili od velikosrpske agresije i mogli biti stabilan partner. Time bi se ostvarila i stabilnost BiH. Umjesto toga Muslimani – Bošnjaci su odlučili zatirati Hrvate u BiH na sve moguće načine i to čine i danas tako da su se čak hrvatske i srpske pozicije u BiH znatno približile za što ne bi bilo osnove da Muslimani postupaju razumno i grade dobar odnos sa svojim osloboditeljima. To im se mora obit o glavu prije ili kasnije.

  2. Muslimani su ti koji Bosnu i Hercegovinu ne zele. Muslimani zele samo muslimansku Bosnu i Hercegovinu. Muslimani su nasli neku Hrvatsku koji ce im sluziti da prikriju zloglasni plan.Hrvati i Srbi iakosu ratovali, sla prilika ce ih ujadiniti.Muslimani na svaki nacin ce raditi za cisto muslimansku Drzavi.Hrvati koji su usli u muslimansko ropstva. Ta gamad je izrod jednog naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*