SDP BiH traži od Komšića da napusti Predsjedništvo BiH

Nakon što je dopisu upućenim na ruke predsjednika Općinske organizacije SDP-a BiH Novo Sarajevo Faruka Efendića, zatražio brisanje iz članstva SDP-a, potpredsjednik te stranke Željko Komšić svoju je odluku obrazložio u pisanoj izjavi upućenoj Federalnoj televiziji.

“Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminiraju ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca i da će se vratiti favoriziranju rješenja koja garantuju ista prava svim građanima naše zemlje. Vrijeme je da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine. Svi moraju znati da ne može postojati partija i lični interes koji su bitniji od države. Ukoliko ne dođe do promjene, onda je vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH”, napisao je Komšić.

Istovremeno oglasio se Kantonalni odbor SDP-a BiH Zeničko-dobojskog kantona, dajući “punu podršku Predsjedništvu SDP BiH u iznalaženju najboljeg mogućeg ustavnog rješenja kada je u pitanju implementacija presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu ‘Sjedić – Finci'”.

U očitovanju Predsjedništva KO SDP BiH ZDK za Komšićeva odluka o napuštanju stranke ocijenjena je “neprincipijelnim, nekorektnim i neodgovornim postupkom”.

“Posebno ističemo činjenicu da je Željko Komšić kao mlad čovjek stekao punu političku afirmaciju zahvaljujući SDP BiH. KO SDP BiH ZDK traži od Željka Komšića da konzekventno podnesenoj ostavci u članstvu SDP BiH postupi isto tako i kao član Predsjedništva BiH i podnese ostavku na tu funkciju na koju je došao zahvaljujući glasovima birača SDP BiH”, navodi se u priopćenju KO SDP-a ZDK, koje se, ujedno, smatra i porukom stranačkog vrha Komšiću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*