SDP i SDA napuštaju savez s HSP-om i Lijanovićima, okreću se Čovići i Ljubiću

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u nekoliko posljednjih javnih istupa najavio je rekonstrukciju federalne Vlade koja će uslijediti uskoro nakon konstituiranja Vijeća ministara BiH.

Sarajevski tjednik Slobodna Bosna donosi opširnu analizu u kojoj stoji da bi se iz Čovićevog samouvjerenog držanja moglo zaključiti da je za tu ideju uspio dobiti načelnu suglasnost bošnjačkih koalicionih partnera.

“Najprije lidera SDA Sulejmana Tihića, koji se od početka postizbornih pregovora zalagao za tolerantnii i obazriviji odnos prema legitimnim političkim predstavnicima Hrvata, a potom i lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je tokom posljednjih petnaestak mjeseci prešao dug put od rezolutnog odbijanja bilo kakve suradnje s HDZ-om do postupnog prihvaćanja HDZ-a kao nezaobilaznog aktera koalicijske vlasti na svim razinama”, piše u analizi Slobodne Bosne.

Za Lagumdžijin politički zakret prema dva HDZ-a analitičar Slobodne Bosne kaže da je nesumnjivo “potaknut negativnom percepcijom federalne Vlade u većini europskih država, uključujući i susjednu Hrvatsku, čija se politika prema BiH nimalo nije promijenila nakon nedavnog izbornog trijumfa hrvatske ljevice”.

Napominje također da “hrvatski predsjednik Ivo Josipović i dalje održava jednaku distancu prema ideološkoj braći u Sarajevu, zamjerajući im političku marginalizaciju legitimnih predstavnika bh. Hrvata”.

2 Comments

  1. NIKAKO SA HDZ BiH KOJI STALNO SA SNSD RADI NA PODJELI BOSNE I HERCEGOVINE.HDZ BiH PRIZNAO GENOCID SVOJIM PRISUSTVOM U BANJA LUCI NA 20 GODINA REPUBLIKE SRPSKE.STRANKA KOJA JE PREBRISALA 200.000 HRVATA BOSANSKE POSAVINE SARAJEVA TUZLE ZENICE I SVI MANJINSKI MJESTA.SDP KRENUO I POČEO VJEROVATI ONIMA KOJI SU SVOJIM STAVOVIMA RADILI NA PODJELI BOSNE I HERCEGOVINE CIJELO VRIJEME ZADNJI 14 MJESECI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*