SDP: Lajčak prijeti BiH, osuđujemo njegovu izjavu

SDP BiH u posebnom je priopćenju dostavljenom medijima u ponedjeljak osudio “prijetnje Miroslava Lajčaka Bosni i Hercegovini”. Stranka je reagirala na Lajčakov intervju dan za RFE.

– SDP najoštrije osuđuje današnje  izjave izvršnog ravnatelja Europskog servisa za vanjske poslove, Miroslava Lajčaka. Smatramo da je njegovo dovođenje u pitanje europske perspektive naše zemlje i stavljanje našeg europskog puta u kontekst statusa Gruzije, Ukrajine i Moldavije potpuno suprotno javnosti poznatoj službenoj politici EU i njezinih članica koja Bosni i Hercegovini daje bezrezervnu perspektivu za članstvo, stoji u priopćenju SDP BiH.

Također, usporedba Bosne i Hercegovine s Japanom i Njemačkom “15-16 godina nakon rata”, predstavlja zatvaranje očiju pred činjenicom da, za razliku od te dvije zemlje, fašizam u našoj zemlji još uvijek nije poražen jer se ovdje, između ostalog, i dalje tolerira negiranje genocida.

Tvrdnja da je EU tijekom posljednjih dvanaest mjeseci, jasno pokazala da ima plan, viziju i strategiju za Bosnu i Hercegovinu, u brutalnoj je suprotnosti s njegovim pokušajem kidnapiranja vanjske politike prema našoj zemlji stavljaući nas u kontekst Gruzije, Ukrajine i Moldavije. Njegova tobožnja očekivanja od partnera u Bosni i Hercegovini da rade “prije svega za državu Bosnu i Hercegovinu”, bi bila dobrodošla da nisu u koliziji s njegovim angažmanom u našoj državi.

Na kraju, pozivamo sve relevantne čelnike međunarodne zajednice da nam, nakon ovako neprimjerenog istupa, jasno kažu ukoliko se radi o promjeni politike tako što se Bosni i Hercegovini nudi “gruzijska europska perspektiva”, zaključeno je u priopćenju Centra za informiranje SDP BiH.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*