SDP Mostara: Ispred Gradske vijećnice postaviti i spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH

Mostarsko Srpsko građansko vijeće (SGV) “Pokret” uputilo je danas otvoreno pismo Gradskome vijeću, građanima Mostara i visokome predstavniku Valentinu Inzku, u kojemu na njih apelira da ne dopuste isticanje jednonacionalnih simbola po gradu.

Kao najnoviji primjer za to SGV navodi postavljenje stećka u dvorištu zgrade Gradske vijećnice na kome se nalaze simboli jednoga (hrvatskoga) naroda. “S obzirom na to da Gradsko vijeće nije donijelo odluku o postavljanju spomenika, onda je to pokušaj nametanja silom simbola jednoga od tri konstitutivna naroda koji žive u Mostaru”, zaključuju u SGV-u.

Na taj način odašilju se vrlo ružne i nedvosmislene poruke te onemogućuje uspostava jedinstvenog grada, ističe u svome pismu Srpsko građansko vijeće “Pokret”.

SDP očekuje da se hitno od strane Gradske uprave osiguraju uvjeti za postavljanje spomenika poginulim pripadnicima Armije BiH i zarobljenih civila koji su korišteni kao živi štit na navedenoj lokaciji.

Kako se doznaje iz službenog priopćenje, Gradski odbor SDP-a Mostar smatra potpuno pogrešnim i nepotrebnim aktivnosti koje su pratile otvaranje zgrade Gradske vijećnice, te ističe kako se uz malo suradnje koalicijskih partnera, SDA i HDZ-a, mogla izbječi cijela situacija, a građani Mostara bi bili pošteđeni još jedne frustrirajuće situacije.

Princip jednakog prava na obilježavanje pogibija ispred Gradske vijećnice kao i stav da niti jedna komponenta nema ekskluzivno pravo je kompromisan prijedlog koji u Mostaru nema alternativu, ističe SDP u priopćenju. Na kraju SDP osuđuje pucanje po Gradskoj vijećnici kao državnoj instituciji jer to u stvari predstavlja pucanj u jedinstvenu suverenu i multietničnu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*