SDP u pregovore o formiranju vlasti sa “svojim” Hrvatima u Domu naroda

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u utorak  je priopćila da će nakon prvih preliminarnih rezultata izbora u BiH, koji su potvrdili da je SDP sa 285.000 glasova politička partija broj jedan u državi, otpočeti formalne pregovore sa ostalim političkim partijama, o formiranju parlamentarnih većina koje će biti uspostavljene na podjeli odgovornosti i posla.

Žele proeuropsku vladu

Nova vlast predvođena SDP-om, kako se navodi u priopćenju te političke partije, mora provesti ustavne reforme koje će omogućiti državi da osigura svoje jedinstvo i ispuni kriterije za članstvo u NATO i Europskoj uniji.

SDP ističe da  je u potpunosti spreman da formira novu, proeuropski orijentiranu vladu.  Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije da ubrzano krene ka euroatlantskim integracijama, a SDP  je, kako se navodi, spreman da je povede u tom pravcu.

Hrvate će eliminirati iz vlasti?!

Ipak, prema tvrdnjama medija bliskim HDZ-u BiH, Zlatko Lagumdžija će pokušati legitmine zastupnike Hrvata potpuno eliminirati iz vlasti na razini Federacije BiH.

U tekstu koji je objavio “Večernji list” stoji:

Zlatko Lagumdžija prvi je bošnjački politički čelnik koji je do kraja razgolitio i u praksu proveo sve mogućnosti izbornih makinacija, manipulacija i prijevara koje je ozakonio nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch putem kojih pokušava Hrvate potpuno eliminirati iz vlasti na razini Federacije BiH. Ovaj monstruozni plan, koji je razrađen zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA), praktično je okončan prije početka održavanja izbora. SDP je na listama u većinskim bošnjačkim županijama visoko pozicionirao svoje Hrvate, ili je pak stranačkoj mašineriji naložio da se putem preferencija izaberu u skupštine otkuda bi mogli popuniti kvotu za federalni Dom naroda.

Mehanizam izbora zastupnika u federalni Dom naroda

Taj mehanizam izbora zastupnika u federalni Dom naroda, koji drži ključeve vlasti ovoga entiteta, tako je omogućio da SDP sada sigurno ima nekolicinu svojih Hrvata u Goraždu, Zenici, Bihaću i Sarajevu čiji glasovi mogu biti protiv većinske, skoro 95-postotne volje Hrvata i tako praktično otvoriti prostor izbacivanja hrvatskih stranaka iz vlasti. Nametnute ustavne promjene i Izborni zakon tako su praktično omogućili da hrvatski izlazak ili neizlazak na izbore gotovo ne znači ništa oko izbora predsjednika Federacije i imenovanja Vlade te posredno i državnog Doma naroda.

Problem je u tome što se izaslanici u federalni Dom naroda biraju prema kriteriju popisa pučanstva iz 1991. godine. Na taj način se dvojica Hrvata biraju u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje ih jedva ostalo nekoliko postotaka, jednako kao i u Hercegbosanskoj ili čak trojica iz Srednjobosanske županije.

U toj županiji Hrvati su praktično sada na rubu hoće li biti manjina, no jednak se broj Hrvata bira kao i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji – gdje su većina. Zanimljivo je da se po jedan Hrvat bira iz Bosanskopodrinjske, Unsko-sanske, Sarajevske županije. Pravi je, međutim, problem ‘pronaći’ Hrvata u Goraždu.

Čak dvojicu Hrvata će imati u Zeničko-dobojskoj županiji, po jednoga u Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji. Ustavom i Izbornim zakonom je propisano da trećina izaslanika iz kluba jednoga naroda može predložiti kandidata za predsjednika.

Ustavna reforma

U slučaju da u prvom krugu glasovanja ne dobije potrebnu potporu, što predstavnici hrvatskih stranaka mogu osporiti, u drugom je vrlo tijesno, no SDP-SDA većina u Zastupničkom domu može potvrditi izbor predsjednika koji daje mandat za sastav Vlade.

U toj Vladi SDP može postaviti sve svoje Hrvate ili pak koketirati s hrvatskim strankama kako bi eventualno začepio usta Hrvatima o nelegitimnom izboru.

Zbog toga Hrvatima sada treba okupljanje, temeljna ustavna reforma s teritorijalnim preustrojem, ali i provedba popisa pučanstva kako bi se omogućilo da većinska hrvatska područja određuju koga će birati i tko će sjediti u Domu naroda i time diktirati uspostavu vlasti.

3 Comments

  1. Gospodo ovako stoji , hrvatske stranke su eliminirane nakon 2010 izbora iz vlasti, dokaz; preglasavanjem u parlamentu-nema vise predstavnika osim 3 HDZ-ova mjesta i 1+1 HDZ1990 i HSP, lijanovic kao da nije tu…gotovo je! Sada ce da SDP preuzme svu financijsku moc, zamislite scenario
    S.O.S

  2. Hrvatima je oduzeto legalno pravo na člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.Zašto SDP BiH mora da krši pravo Hrvata na člana predsjedništva kojeg po pravilu biraju Hrvati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*