SDP-u prijeti kazna od 6 milijuna kuna jer nije na vrijeme objavio financijsko izvješće

zoran-miilanovic-sdp-w-280Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je još jednu izvanrednu konferenciju za novinare. Ovoga puta nakon što je Državni ured za reviziju poslao saborskom Odboru za Ustav prijedlog da se najvećoj stranci vladajuće koalicije uskrati novac iz proračuna budući da su nisu na vrijeme objavili svoje financijsko izvješće za prošlu godinu.

“Ima neke ironije u tome. Stranke koje su pod optužbom da su popljačkale RH mogu platiti isto toliko, 5 ili 6 milijuna kuna. To nije malo, ali preživjet ćemo. Zakone moramo poštivati i kad su besmisleni”, rekao je Milanović.

Maksimalna kazna koja je previđena za takvo kršenje Zakona je obustava proračunskog novca na tri mjeseca što znači da bi SDP mogao ostai bez 6 milijuna kuna!

Milanović je istaknuo kako SDP-ovo dvodnevno kašnjenje u objavi godišnjeg financijskog izvješća ne znači ni prekršajnu, a kamoli kaznenu odgovornost, već da je riječ o administrativnoj mjeri.

“To su stečena prava, pa tako SDP za svoje milijune kuna ima najlegitimniju pravnu osnovu, a to je volja birača koji su nam dali glasove na izborima. Ti glasovi su prema zakonu pretočeni u financijska sredstva iz kojih se mi kao ustavna institucija financiramo”, poručio je Milanović.

Osvrćući se na dopis koji je glavni državni revizor poslao SDP-u i stranku obavijestio da se obratio Odboru za Ustav, Milanović je rekao kako je glavni državni revizor prošle godine “zaboravio raditi svoj posao”, budući da su dvije stranke, tada iz vladajuće koalicije, s objavom izvješća zakasnile dva tjedna, a njegov Ured nije reagirao.

“To je nekako promaklo, to nitko nije primjetio. Naprosto, odspavalo se, možda zbog straha zato jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da to nije iz straha, da nema veze sa stranačkom pripadnošću. Navodno je glavni državi revizor član HDZ-a, to su kolege iz HDZ-a i tvrdili kad je izabran 2010. godine. To je također jedna nezgodna situacija u kojoj netko tko ima politički profil odlučuje o ovakvim stvarima”, rekao je.

Upitan misli li da je glavni državni revizor donio političku, a ne administrativnu odluku, Milanović je odgovorio: “Donio je odluku koju je formalno po zakonu jedino i mogao donijeti jer je zakon takav kakav je”.

Ured za reviziju jutros je prijedlog o kazni uputio Odboru za Ustav. Utvrdili su da Zakon nije prekršio samo SDP već i nezavisni zastupnici Furio Radin i Vladimir Bilek te i za njih predlažu da im se obustavi isplata proračunskog novca.

Saborski odbor može, ali i ne mora mora podržati takav prijedlog Revizije o obustavi isplate proračunskog novca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*