Sedmorica bez dogovora: RS i FBiH će članove Predsjedništva birati po različitim pravilima!?

Lideri sedam najjačih političkih stranaka u BiH dogovorili su danas način kako će se provoditi mehanizam koordinacije za pristupanje BiH Europskoj uniji, dok još ostaje otvoreno pitanje konačnog rješenja za odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci”.

Način rješavanja pitanja mehanizma koordinacije potpisan je već danas od svih sedam lidera stranaka, a koji su ranije bili i na sastanku u Bruxellesu, gdje je i dogovorena Mapa puta.

Stranke potpisnice su dogovorile da Vijeće ministara, vlade RS-a i Federacije BiH s kantonima i Vlada Brčko Distrikta treba odmah početi prikupljati odgovore na pitanja na listu EU, i to za poglavlja 5 – javne nabavke, i poglavlje 27 – zaštite okoline. Radna verzija odgovora treba biti pripremljena do 15. rujna da bi se sav proces okončao do kraja rujna u skladu s dogovorom iz Bruxellesa. Očekuju od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta s županijama i Vlade Brčko Distrikta da do 31. kolovoza dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u skladu s Mapom puta dogovorenom u Bruxellesu.

Kada je u pitanju odluka “Sejdić-Finci”, sada su dva prijedloga na stolu, onaj iz RS-a o načinu izbora člana Predsjedništva BiH na izborima, a drugi prijedlog su dogovorile četiri stranke koje čine većinu u FBiH o indirektnom izboru, dok se SDA protivi takvom asimetričnom rješenju. “Prijedlozi jesu različiti, a kompromisno rješenje bi bilo da se prihvati različit način izbora članova Predsjedništva, ali to pitanje ostaje otvoreno”, rekao je domaćih sastanka lider SDS-a Mladen Bosić.

Sastanku su nazočili predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić. Sastanak je održan u prostorijama SDS-a u Banja Luci.

1 Comment

  1. NEMA PODJELE BOSNE I HERCEGOVINE!! NA LISTOPADSKIM IZBORIMA U SARAJEVU RECIMO VELIKO NE HDZ BiH !! HRVATI BOSNE I BOSANSKE POSAVINE POSTAJU LJUDI TREĆEG REDA !!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*