Šehić: U Domu naroda manjine trebaju imati isti broj mjesta kao i konstitutivni narodi

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH u Privremenom zajedničkom povjerenstvu za provođenje presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH“ Vehid Šehić smatra da u Domu naroda predstavnicima manjina treba pripasti jednak broj mjesta kao i predstavnicima konstitutivnih naroda.

Morat će se voditi računa o tome da se da ne padnu u zamku i da se predstavnici nacionalnih manjina, bez obzira na to koliko ih ima, dovedu u kvantitativnu nejednakost s ostalim građanima, s obzirom na specifičnost Doma naroda koji se ne bira nego delegira, rekao je Šehić na u današnjoj sjednici Privremenog zajedničkog povjerenstva na kojioj su svoje prijedloge za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava iznosili predstavnici nacionalnih manjina.

“Smatram da bi i predstavnika nacionalnih manjina trebalo biti isto po broju kao i predstavnika konstitutivnih naroda, jer duh presude je upravo u tome da se dovedemo u jednakopravan položaj. Jednakopravnost će u ovom slučaju biti zadovoljena i činjenicom da će biti isti broj, jer i sada, bez obzira na to koliko koga od tri ravnopravna naroda živi trenutno u BiH, oni imaju isti broj delegata u Domu naroda“, kazao je Šehić.

Šehić da se, ako se istinski želi ukinuti i taj vid diskriminacije, i ovoj kategoriji treba omogućiti da imaju jednak broj delegata.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić rekao je da jednim od amandmana predlažu da se u preambuli Ustava BiH, osim tri konstitutivna naroda dodaju i nacionalne manjine, da se nabroje sve nacionalne manjine kojima je priznato pravo u skladu sa zakonom te da se doda i kategorija nacionalno neopredijeljeni.

Po njegovim riječima, u BiH živi veliki broj građana koji se ne žele nacionalno izjasniti i ne smiju biti ugrožena njihova prava.

Također, predlažu da osim sadašnja tri člana Predsjedništva BiH, bude i četvrti koji bi se birao u jednoj izbornoj jedinici u BiH i koji ne bi pripadao nijednom od tri konstitutivna naroda, a predstavljao bi sve druge građane u BiH.

Što se tiče Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće nacionalnih manjina predlaže da osim sadašnjih 15 članova tog doma – po pet Bošnjaka, Srba i Hrvata, budu i četiri predstavnika nacionalnih manjina, po dva delegata iz Federacije i RS-a, koje bi predlagala vijeća nacionalnih manjina, a ne političke stranke.

Jusić je istaknuo da se Vijeće nacionalnih manjina, prilikom predlaganja amandmana, fokusiralo isključivo na presudu Europskog suda za ljudska prava, i to stoga što smatraju da trenutno stanje nije pogodno za suštinske promjene Ustava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*