Sejdić opet tuži BiH, sada traži i odštetu jer se nije mogao kandidirati

Romski aktivist Dervo Sejdić podnio je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu novu tužbu protiv Bosne i Hercegovine, ovaj put zbog neprovođenja presude Suda u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”. Sejdić u novoj tužbi inzistira na odšteti, jer se kao Rom nije mogao kandidirati za određene razine vlasti u Bosni i Hercegovini.

U pismu koje je tim povodom uputio “Kreativnim politikama” govori o nastavku trnovitog puta k ostvarenju ljudskih prava.

Uz podsjećanje na cjelokupnu kronologiju, Sejdić u pismu izražava zadovoljstvo što je Sud u Strasbourgu donio presudu kojom se BiH obvezuje na izmjene Ustava kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani u najviš organe vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Ono što me je hrabrilo jeste to da presuda nalaže usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i u tom pravcu Vijeće ministara BiH formiralo je radnu grupu za provedbu presude”, navodi Sejdić u pismu. Nadalje podsjeća da ni nakon formiranja radne grupe sa zadatkom provedbe spomenute presude nije pokazan stvarni interes niti politička volja za njenom provedbom.

Sejdić u pismu navodi i kako se u međuvremenu obraćao nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da bi pokrenuo stvari s mrtve točke, ali bez konkretnih rezultata.

“Na kraju, sačekao sam da opći izbori u Bosni i Hercegovini (2010) i službeno budu provedeni, nakon čega stupam u novi proces podnošenja nove apelacije prema Sudu za ljudska prava”, navodi Sejdić.

Sud iz Strasbourga Sejdića je, u međuvremenu, izvijestio o primitku tužbe, te o tome da će ona, kako to procedura nalaže, biti rješavana kronološkim redom, navodi se u pismu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*