Sejdiu: Kosovo će na konferenciju u Sarajevo doći jedino kao država

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će Kosovo na konferenciji u Sarajevu sudjelovati samo ukoliko sudionici budu predstavljeni pod punim državnim simbolima, ističući da, premda je Kosovo potvrdilo sudjelovanje na konferenciji, službena Priština neće pristati da bude predstavljena pod imenom “Kosovo/UNMIK”. “Sudjelovat jedino ako uvjeti za nas budu isti kao i za svaku drugu državu. Ukoliko svaka država bude predstavljena državnim simbolom, mi ćemo sudjelovati”, rekao je Sejdiju.
“Za nas nije prihvatljivo da sudjelujemo pod oznakom na kojoj piše ‘Kosovo-UNMIK’ ili uz vezivanje za Rezoluciju 1244 UN, što Srbija želi”, dodao je Sejdiu. Kosovo je, rekao je Sejdiu, priznalo 67 država, a Srbija želi zanemariti tu činjenicu.
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić jučer je izjavio kako je postignut čvrst dogovor da će vlasti u Prištini na predstojećoj konferenciji u Sarajevu biti zastupljene u skladu sa Rezolucijom 1.244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Istaknuo je također kako Srbija “neće odustati ni po koju cijenu” od svog zahtjeva da Koovo nikako ne može biti predstavljeno kao nezavisna država.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*