Šeks: Dan državnosti vratiti na 30. svibnja

Dan državnosti trebao bi se ponovno slaviti 30. svibnja, no to ne treba lomiti preko koljena već bi bilo dobro o toj temi provesti javnu i stručnu raspravu i anketu – izjavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Šeksovu izjavu prenosi “Večernji list”, navodeći dalje kako Šeks tvrdi da je taj datum, 30. svibnja, “uhvatio korijenje” među našim građanima u Hrvatskoj, ali i u dijaspori. Prema Šeksovoj ocjeni, građani zbog mijenjanja datuma koji su nastupili izmjenom Zakona o državnim blagdanima 2001. godine imaju konfuziju i neprimjereno obilježavaju blagdane. Više se ne snalaze u poplavi datuma, od Dana državnosti koji se sada slavi 25. lipnja, ali i Dana neovisnosti koji se slavi 8. listopada i Dana Hrvatskog sabora koji je sada 30. svibnja. Šeks nije potvrdio razmišlja li se o spajanju svih triju datuma u jedan.

“Nastupila je prava konfuzija a ta se ‘voćka’ lijevo liberalne većine (SDP-a i HSLS-a) iz 2001. godine nije dobro primila”, tvrdi Šeks dodajući kako je to bila jedna ishitrena, nedovoljno provjerena i štetna odluka. Stoga smatra da treba provesti anketu treba li se Dan državnost vratiti na 30. svibnja. Uvjeren je da bi tada građani s više poleta i entuzijazma i s više naboja proslavljali taj dan nego što to danas čine, prenosi “Večernji list”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*