Šeks optužio Bošnjakovića da je srbijanske optužnice držalo u ladicama

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks demantirao je na konferenciji za novinare medijske napise da je premijerka Jadranka Kosor još u srpnju saznala za srbijanske optužnice protiv 44 hrvatska državljana zbog genocida i ratnih zločina, a ujedno je i postavio pitanje odgovornosti nadležnih osoba u Ministarstvu pravosuđa zašto su taj predmet držali u ladici 34 dana.

Šeks je pojasnio da je 28. srpnja 2011. odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nadležnim državnim organima Hrvatske dostavilo zamolnicu da se Šeksu i ostalim optuženicima dostave optužnice i drugi prateći dokumenti, koju je Ministarstvo pravosuđa zaprimilo 10. kolovoza.

“Što radi Ministarstvo pravosuđa Hrvatske? Umjesto da obavijesti Vladu i predsjednicu Vlade, ono 34 dana drži u ladici te optužnice i 14. rujna upućuje tu zamolnicu Višeg suda u Beogradu, optužnice, rješenje o pokretanju istrage, o određivanju pritvora i obustavi postupka Vojnog suda u Beogradu Uredu predsjednika Općinskog suda u Osijeku sa zamolbom da sud kontaktira mene, Ivana Vekića i Branimira Glavaša i uruči nam ove dokumente. Postavlja se pitanje zašto Ministarstvo pravosuđa od 10. kolovoza ne obavještava predsjednicu Vlade i Vladu, a posebno zašto, kad 14. rujna šalje te optužnice, ne obavještava i one na koje se te optužnice odnose”, kazao je Šeks, koji je novinare izvijestio i da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao kako ga njegovi nadležni službenici nisu obavijestili da su optužnice uopće stigle iz Beograda iako ih je viši savjetnik Slobodan Čalić poslao u Osijek po ovlaštenju ministra.

Šeks je rekao da je privatnim kanalom saznao da su optužnice stigle na osječki sud, a da je premijerka saznala tek kad je Vekić o njima progovorio na konferenciji za novinare 21. rujna.

Bošnjaković je pak na pitanje zašto nije o optužnicama iz Srbije obavijestio premijerku Jadranku Kosor čim je za njih saznao odgovorio: “Nisam smatrao da je to toliko važno!”

Bošnjaković je kazao da je za optužnice saznao onda kad su iz Ministarstva pravosuđa poslane na sud u Osijeku, a odbacio je tvrdnje da je u postupanju Ministarstva došlo do propusta. Pojasnio je da Ministarstvo mjesečno prima oko 4000 raznih zahtjeva za pravnu pomoć, koji se rješavaju kada dođu na red, te da savjetnik u Ministarstvu Slobodan Čalić ima službene ovlasti za postupanje i donošenje rješenja u upravnim postupcima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*