Selmo Cikotić – bivši časnik JNA koji se iskazao u borbi protiv HVO-a

Povodom izjave ministra obrane BiH Selme Cikotića da je presuda hrvatskim generalima značajna za međunacionalno pomirenje i stabilnost u regiji, Koordinacija Udruga proizišlih iz Domovinskog rata HZ-HB oglasila se priopćenjem kojim želi javno “pojasniti zašto ne može doći do međunacionalnog pomirenja i stabilnosti u regiji dok su Selmo Cikotić i slični njemu na strateškim pozicijama u BiH, a hrvatski branitelji BiH u zatvorima”.

U priopćemki. među ostalim, stoji: “Selmo Cikotić rođen je u Ivangradu u Sandžaku. Završio je vojnu akademiju u Zadru i bio oficir JNA do 05.05. 1992 god. kada se stavio na raspolaganje T.O u Sarajevu.

Znači, da je Selmo Cikotić bio aktivni oficir JNA kada je izvršena agresija na Hrvatsku 1991. god. da je bio u JNA kada su rezervisti JNA okupirali Mostar i dolinu Neretve i napravili pokolj u Ravnom.

Bio je u JNA i kada je pao Vukovar, da je bio u JNA kada je priznata Hrvatska i Slovenija

Bio je u JNA i nakon referenduma i priznanja BiH od Europske zajednice.

Naš vrli ministar obrane bio je u JNA i kada je utemeljena Savezna Republika Jugoslavija 27. 04. 1992 god. između Srbije i Crne Gore.

Kada je vidio da JNA i srpski dobrovoljci ne mogu napraviti Veliku Srbiju zahvaljujući hrvatskim braniteljima i generalima Gotovini, Markaču, Praljku, Blaškiću, Kordiću, Ćoriću, Stojiću, Selmo Cikotić se u svibnju 1992 god. stavlja na raspolaganje Sarajevu gdje ga šalju da organizira muslimansku vojsku u Srednjoj Bosni za napad na HVO.

Bivši časnik JNA se iskazao u borbi protiv HVO, posebno u Bugojnu, gdje je ubijeno 311 Hrvata, 35 se vodi kao nestali a preko 2000 ih je prošlo kroz 10 bugojanskih logora, a protjerano je oko 15 000 Hrvata gdje je većini imovina opljačkana i zapaljena.

Naglašavamo da je Selmo za svoje vojne uspjehe u Bugojnu nagrađen Zlatnim Ljiljanom od Alije Izetbegovića 1993 god.

Dok su generali Gotovina i Markač pripremali Oluju i oslobađanje Hrvatske i BiH od srpske okupacije, Selmo je karijeru trebao nastaviti kao vojni ataše BiH u SAD-u odakle je brzo vraćen u BiH i oduzeta mu je viza.

Faktički Selmo nije ni sudjelovao u borbi protiv JNA i vojske RS.

Zanimljivo je da su svi sandački časnici Selmo Cikotić, Sefer Halilović, Zufikar Ališpago, Ramiz Delalić i Arif Pašalić iskazali se protiv HVO koji je bio komponenta oružanih snaga BiH a u ratu protiv JNA i VRS kao da nisu ni postojali.

Umjesto da se sudi Selmi Cikotiću i sličnima, a da branitelji Hrvatske i BiH kao žrtve agresije budu slobodni, Haaški sud uz pomoć Kosovaca i stranih obavještajnih službi je uspio napraviti da Selmo Cikotić i njemu slični gradi međunacionalno pomirenje i stabilnost u regiji što je apsolutno ne prihvatljivo.

Hrvatski narod je otrežnjen, danas duboko svjestan licemjerja i podlih namjera i sigurno će znati i umjeti zaštititi svoje nacionalne interese.

A Selmi Cikotiću poručujemo ‘pametnije bi ti bilo da si šutio!'”

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*