Serwer: Ako Bruxelles nastavi pregovarati s Dodikom umjesto s vlastima u Sarajevu, to može voditi raspadu BiH

Američki analitičar Daniel Serwer kazao je da proglašenje nezavisnosti Republike Srpske (RS) ne bi bilo u interesu Srbije, jer ako bi Boris Tadić podržao takav projekt, morao bi odustati od ulaska u EU, a ako bi mu se suprotstavio, izgubio bi prve iduće izbore. Serwer je predavač na Školi za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins u SAD i jedan od najpoznatijih američkih stručnjaka za Balkan. U intervjuu listu Danas iznio je svoje poglede na aktualna zbivanja u BiH i području.

Tako Serwer ukazuje da je Tadićeva službena posjeta Sarajevu, najavljena za 6. srpanj, olakšana nakon uhićenja Ratka Mladića

Kako komentirate činjenicu da je Beograd proteklih godina razvijao bliske odnose s Banja Lukom, a da predsjednik Srbije tek sada ide u službeni posjet Sarajevu?

– Srbija, dok glasno insistira na podršci jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u praksi je fokusirana na podržavanje Republike Srpske i Milorada Dodika u njegovom zahtjevu za maksimalnom autonomijom. Ali, Beograd neće željeti da Dodik ide u pravcu nezavisnosti, jer to bi stavilo Borisa Tadića u tešku poziciju – priznavanje RS i ujedno odustajanje od nade za skoriji ulazak u EU, ili nepriznavanje i odustajanje od nade za reizbor na predstojećim izborima u Srbiji.

Što se to promijenilo u odnosu na prethodne godine, što je stvorilo uvjete za Tadićevu posjetu Sarajevu?

– Izvjesno je da je uhićenje Ratka Mladića i njegovo isporučenje Haškom tribunalu olakšalo tu posjetu, kako za predsjednika Srbije, tako i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Moguće je, također, da su u Republici Srpskoj shvatili da se izgradnja hidroelektrane na Drini i drugi projekti od značaja za vlasti u Banja Luci neće dogoditi i realizirati bez suradnje i suglasnosti Sarajeva.

Je li Tadićev posjet posljedica pritiska EU i Amerike, u kontekstu dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU, ili je riječ o nečemu drugom?

– Mogu zamisliti da su i Bruxelles i Wasington pozvali Tadića  da posjeti Sarajevo i da promjeni ravnotežu politike Srbije, u pravcu podrške državnosti BiH, a ne Republike Srpske. On, svakako, neće biti razočaran onim što će tamo vidjeti. Bio sam prošle nedjelje u Sarajevu i utvrdio da je situacija značajno unaprijeđena u posljednjih deset godina. To je zaista lijep grad.

Među temama koje će biti na dnevnom redu, tijekom posjete, najavljeno je pružanje podrške BiH u procesu europskih integracija. Koliko je onda BiH suverena država ako predsjednik druge zemlje ima presudan utjecaj na najvažniju temu – europske integracije?

– Već dugo se pokazuje kao neophodno da se preko Beograda utječe na Banja Luku. Također, utjecaj na neke bh Hrvate vrši se preko Zagreba. Možda bih ja volio da to nije slučaj, ali činjenice govore drugačije.

Mogu li se očekivati izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma i kada?

– Da. Daytonski sporazum mora biti izmijenjen i dopunjen u skladu s odlukom Europskog suda za ljudska prava u vezi s njegovim diskriminacijskim odredbama. Nadam se da će Daytonski sporazum biti izmijenjen tako da omogući vlastima u Sarajevu sve nadležnosti neophodne u pregovorima za priključenje EU. Bit će tu još izmjena neophodnih za proces europskih integracija. Nemam ideju kada bi do tih promjena moglo doći. Iskustvo pokazuje da je to moguće samo uz pritisak izvana, i s jasnom naznakom o tome što je neophodno učiniti kako bi se ostvario konkretan napredak, kao što je bio slučaj u pogledu ispunjavanja uvjeta za viznu liberalizaciju. Ali, želja za promjenama raste i u samoj BiH i volio bih da vidim da taj pritisak bude sve jači. Građani neće biti sretni da vide BiH koja zaostaje za drugim zemljama u redu za EU.

U kontekstu europskih integracija BiH i nužnosti centralizacije vlasti, kakvo bi moglo biti ponašanje Milorada Dodika?

– Dodik će učiniti sve da EU u procesu integracija izravno pregovara s Republikom Srpskom, kao što je to uspješno učinio u slučaju „strukturnog dijaloga“ o pravosuđu. Bruxelles bi se morao opametiti u vezi s tim i jasno staviti do znanja da je vlada u Sarajevu ta koja se priključuje EU, a ne Federacija ili Republika Srpska. Ako Bruxelles u tome ne uspije, to bi moglo prouzročiti raspad BiH, što vjerojatno ne bi bio miran proces. Povrh toga, ishod ne bi bio onakav kakav bi Zagreb i Beograd željeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*