Serwer: Amerika se odavno odmakla od BiH, to više za nju nije važno pitanje

Daniel Serwer, bivši ugledni diplomat sada sveučilišni profesor na kolegiju Upravljanja krizama, izjavio je za Večernji list da ne treba očekivati velike promjene Daytona kao i da se administracija SAD-a odavno odmakla od BiH kao važnog vanjskopolitičkog pitanja.

“Bosna i Hercegovina je na silaznoj putanji na popisu američkih priorioteta. Ne mislim da možete očekivati mnogo jači angažman Sjedinjenih Država, jedino ukoliko stvari ne postanu doista loše. Čak i tada, nisam siguran”, izjavio je Serwer, koji slovi kao dobar poznavatelj prilika u BiH i regiji Balkana.

Po njegovim riječima Hrvati su napravili dobar posao u Daytonu dobivajući polovicu Federacije BiH i jednu trećinu zemlje. To objašnjava time da su tada držali Federaciju u svojevrsnom zagljaju a vojna moć Hrvatske je bila jako važna.

Sada je, kaže, vojni balans uopće nevažan, Hrvatska ulazi u Europsku uniju i stoga nije više važan čimbenik unutar Bosne i Hercegovine.

Zašto bi Hrvati sada napravili bolji posao nego što su napravili 1995.?, postavlja pitanje Daniel Serwer i kaže da je na mjestu “hrvatskih nacionalista, bio bi oprezan oko ponovnog otvaranja sporazuma koji je tada bio snažno u korist hrvatskih nacionalista”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*