Serwer i Petersen u NYT-u: Balkan i dalje može upropastiti zabavu

Proces izgradnje mira na Balkanu, iako je postigao uspjeh, još nije dovršen, a posebno treba voditi računa o Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji, ocjenjuje ugledni The New York Times. “Dok se NATO, SAD, Europska unija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pripremaju za summite ove jeseni, Balkan i dalje može upropastiti zabavu”, navodi se u tekstu “Balkan i dalje može biti izgubljen” Sorena Jessen-Petersena i Daniela Serwera.

Proces uspostavljanja mira je potakao izvanredan uspeh – kraj rata u BiH, pad Slobodana Miloševića i uspon demokratske Srbije, nezavisnost Kosova, blisko članstvo Hrvatske u EU, ocjenjuje se u tekstu.

“Tri pitanja progone područje: BiH je zemlja i dalje u trajnim – mada trenutno nenasilnim – etnički tenzijama, odnosi Srbije i Kosova su neriješeni i Makedonija ne može da uđe u NATO ili EU dok se ne razrješiv protivljenje Grčke njezinom imenu”, navodi autori analize.

Bivši šef UNMIK-a i izaslanik visokog povjerenika UNHCR-a Jessen-Petersen i stručnjak za Balkan Serwer dodaju da je “neuspjeh na Balkanu i dalje mogućnost i podjednako bi ponizio Europljane i Amerikance”. “Misija izgradnje mira na Balkanu još nije dovršena, čak i posle 15 godina često bliske suradnje SAD i EU. Tek kada sve zemlje regije budu nepovratno na putu ka EU, moći ćemo slaviti. Vjerojatno nije potrebno više od pet godina. Do tada, moramo držati Balkan na putu, osiguravajući da BiH, Kosovo i Makedonija ostanu u vlaku”, navode autori.

U tekstu se navodi da je “dobra ideja” početak pregovora Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, ali se ocjenjuje da će Srbija pokušati da iskoristi razgovore kako bi predložila “korekciju” granica Kosova.

“Ovo pomjeranje granica kako bi se prilagodile etničkim razlikama je opasno i otvorilo bi pitanje granica na cijelom Balkanu: izvjesno u Makedoniji i BiH, ali vjerojatno i na oblastima naseljenim Albancima na jugu Srbije i u Crnoj Gori”, ocjenjuje se u tekstu. Srbija i Kosovo trebaju se držati postavljenog zadatka, uspostaviti dobre odnose po sijaset praktičnih pitanje na osnovi uzajamnog poštovanja, kako je zahtjevano pristupanjem EU, pišu Jessen-Petersen i Server.

Oni navode da problemi u BiH potiču od ustava zemlje nametnutog mirovnim pregovorima u Daytonu, čime je stvorena nefunkcionalna država nesposobna da ispuni mnoge zahtjeve za članstvo u NATO i EU. Napori da se Ustav izmjeni amandmanima nisu uspeli, navodi se u tekstu i dodaje da Bruxelles i Washington trebaju postaviti jasne kriterije koje će Sarajevo morati ispuniti prije i tokom pristupanja EU.

Drugim riječima, a obzirom na aktualni politički kontekst, preporučuje se zatvaranje puta Srbiji prema EU ukoliko bosanski Srbi nastave podrivati put BiH prema europskim integracijama.

“Nedavni izbori u BiH otvorili su nove mogućnosti za reforme, a napredovanje Srbije ka EU treba zavisiti od njezine spremnosti da insistira da bosanski Srbi surađuju s Muslimanima i Hrvatima u toj zemlji na promjeni ustava na način koji bi omogućio članstvo u EU”, navodi se u tekstu, prenosi Beta.

Bruxelles i Washington trebaju pomoći da se riješi spor Makedonije i Grčke oko imena, a uz spremnost Skopja da prihvati zemljopisnu odrednicu u imenu, vrijeme je da EU Makedoniji da datum početka pristupnih pregovora, zaključuju autori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*