Serwer: Stavovi ICG predstavljaju papagajsko ponavljanje politike RS i nanose štetu BiH

Pismo predsjednice Međunarodne krizne skupine (ICG) Louise Arbour upućeno čelnicima Europske unije i veleposlanicima Političko-sigurnosnog komiteta EU nije imalo nikakvog izravnog učinka, smatra američki analitičar Daniel Serwer.

U svom blogu objavljenom na www.peacefare.net, Serwer, profesor na prestižnim američkim sveučilištima, piše da “pismo Arbourove sadrži brojne netočnosti”.

– U pismu se tvrdi da referendum u Republici Srpskoj “nema pravni smisao”. No, prema Zakonu o referendumu RS, jasno se navodi da su rezultati pravno obvezujući – piše Serwer.

On, nadalje, odbacuje i tvrdnju Arbourove da je Federalna vlada nelegalna. Ta tvrdnja nema pravnu osnovu ni u bh. ni u međunarodnom zakonodavstvu, a za kompletnu međunarodnu zajednicu Vlada FBiH je legitimna.

– U pismu se implicira i da je referendum izazvan odlukom visokog predstavnika od 27. ožujka. Ta tvrdnja nema faktičku osnovu s obzirom na to da se radi o dijelu dugoročnih aktivnosti RS koje za cilj imaju disoluciju države i ni na koji način nisu povezani s intervencijom visokog predstavnika u FBiH. RS je usvojila slične zaključke i u svibnju 2009. godine, koje je visoki predstavnik morao poništiti – piše Serwer dalje.

Podsjeća i da su kadrovi dva HDZ-a Ustavnom sudu BiH uložili žalbe na način na koji se formira federalna vlast, ali da su ih povukli.

Serwer ističe da je žalosno što ICG ponavlja stavove iz nekoliko svojih ranijih izvještaja koji imaju netočnosti i neosnovanih tvrdnji.

– Ovo pismo moglo je biti napisano i u Banjoj Luci. Stavovi ICG-a predstavljaju papagajsko ponavljanje politike RS od početka 2009. godine i uzrokuju ogromnu štetu BiH – navodi Serwer.

On naglašava i da je “možda veći problem ono što nije rečeno u pismu ICG-a”.

– Nijedan od izvještaja ICG-a u posljednje dvije godine ne spominje Milorada Dodika i njegove napore da dođe do disolucije BiH, niti oni pokušavaju analizirati Dodikove motive za opstruiranje i demontiranje državnih institucija.

Oni nisu uspjeli razmotriti ni tendenciozne, provokativne i vrlo ratoborne izjave dužnosnika RS. ICG oskudno razmatra stalna negiranja genocida od službenika RS, iako su to i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde potvrdili u više presuda. Oni nisu ni spomenuli da RS stalno dovodi u pitanje Konačnu arbitražnu odluku o statusu Brčkog te da pokušavaju rasformirati i državne institucije koje su definirane u Daytonu.

Ne osvrću se ni na državnu kontrolu nad medijima u RS ili siledžijski odnos vlasti RS prema bilo kakvom obliku oporbe. Također, ICG ne spominje da je ton medija u RS sličan onom iz ratnog perioda, što je oštra razlika u odnosu na medijsku situaciju u Federaciji – piše Serwer.

Naposljetku, Serwer upozorava i da su mediji u RS dali neuobičajeno naglašen pozitivan publicitet pismu koje je uputila Arbour, “kako su i radili u slučaju svih izvješća koje je ICG objavljivao u posljednje vrijeme”.

– U vrijeme kada BiH ide nizbrdo, rad ICG-a aktivno doprinosi potkopavanju odnosa unutar BiH, zaključuje američki analitičar.

13 Comments

 1. ZA HSP,,
  SVOJE MISLJENJE OBJAVI TAMO GDJE I PRIPADAS–DNEVNI AVAZ,,TI HRVAT NISI,,TI SI SIPIN PROVOKATOR–PUNO POZDRAVA SREDNJOJ BOSNI–HSP PRDIS U PRAZNO.

  • U periodu formiranja vlasti u Federaciji Vi ste tvrdili da je neće biti bez HDZ -ova pa ti vidi sad ko prdi u prazno,hercegovako udbaška stranka HDZ Hrvate je majorizirala za 20 godina vladanja.Oporba i šuti i poklopi se ušima smradu !!!!

    • Ma upravu si HT eronet i ostale federalne kompanije su pod Bosnajckom samoupravo malo morgen.Placi i cekaj 4 godine i nek HNS tj HDZ zasjeda tj LAPRDA 🙂

     • Jos 4 godine na celu vijeca ministara ce biti Spiric ! Vidimo se na izborima 😀

 2. Na zalost, protiv sile se ne moze. Hrvati su i u bivsoj SFRJ bilo formalno zastupljeni u vasti, ali stvarno tu vlast je podrzavala izrazita manjina hrvatskoga naroda u BiH. Nisam ni u najcrnjem snu mogao vjerovati da se takva situacija moze ponoviti u demokraciji, ali eto ponovila se. No, komunisti su mislili da je njihova vlast vjecna, ali je, uz svu silu i represiju koju su primjenili, izdrzala 45 godina. Ni vasa plarformaska nije vjecna. S cim cete uoci sljedecih izbora izaci pred hrvatski narod?

  • Sa rezultatima koje cemo napraviti za boljirak Hrvatskog naroda , pazi da ne budete u oporbi 8 god,jer ste unistili i opljackali sve !!!

 3. A za jedno obicno laprdanje mnogi se brinu, ne vidim razloga za nervozu ako je to laprdanje!

  Sagovornik ovog dnevnog lista iz HDZ 1990 kaže da je otvaranje kancelarija po svijetu dogovoreno na Saboru, ali da će se vrlo brzo znati više o ovom poduhvatu.

  – Još nije precizirano šta će ta predstavništva značiti i pod kojim statusom će biti otvorena – kaže naš izvor.

  Lider HDZ 1990 i predsjedavajući Glavnog vijeća HNS Božo Ljubić potvrdio je da se radi na otvaranju kancelarija. Međutim, on kaže da je prerano govoriti gdje bi se kancelarije otvarale, kako bi funkcionisale, kako bi se finansirale…

  Nezvanično saznajemo da lideri dva HDZ u finansiranju lobiranja računaju na podršku brojne hrvatske dijaspore, koja je za treći entitet u BiH, a više podataka biće poznato nakon sjednice Predsedništva HNS, čiji je takođe član.

  – Biće predstavljene aktivnosti Glavnog odbora, a u okviru toga i ideja o otvaraju kancelarija. Cilj je da se zalaganje za ravnopravnost Hrvata u BiH iznese izvan granica BiH – poručuje Ljubić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*