Šest Hrvata letjet će u svemir: Splitski poduzetnik Buljubašić i još petorica koji su karte rezervirali u tajnosti

Prvi i zasad jedini Hrvat koji je uplatio rezervaciju sjedala za prvi komercijalni let u zemljinu orbitu je splitski je poduzetnik Juroslav Buljubašić.

Cijena “putne karte” za nešto manje od dva sata leta je 200.000 dolara, a Bučjibašić je uplatio rezervacijuu iznosu od 10 posto cijene, dakle 20.000 dolara, piše Jutarnji list.

Osim njega, za svemirsku avanturu pregovaraju još petorica Hrvata, ali njihov identitet prodajni agenti, zbog tajnosti ugovora i identiteta putnika, ne žele otkriti.

Ako je suditi prema zadnjim najavama iz svemirske luke Virgin Galactic u američkoj saveznoj državi New Mexico, prvi komercijalni letovi u orbitu našeg planeta predviđeni su već na proljeće iduće godine.

Višegodišnja poslovna avantura ekscentričnog milijardera Richarda Bransona , najavljena za 2010., još nije zaživjela, ali probijanje roka za tri godine u aeronautičkoj industriji zanemariva je odgoda.

Prodajni predstavnici za ovu luksuznu, ali i opasnu avanturu u Hrvatskoj su Anđelko Ćalušić i Slaven Bonković iz agencije Ulix travel. Oni su ekskluzivni su zastupnici svemirskih putovanja za cijelu jugoistočnu Europu, no Hrvati, za sada, nisu pokazali preveliki interes; ili zbog straha od nepoznate tehnologije, ili zbog vrtoglave cijene putnog aranžmana, tj. povratne karte za Zemljinu orbitu.

“Svima nama koji smo se prijavili Branson šalje mailove, obavještava nas o napretku i novim terminima. Bio sam u Londonu gdje se nas stotinjak putnika našlo s Bransonom na ručku”, kaže Juroslav Buljubašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*