U Banjoj Luci počeo sastanak čelnika šest stranaka

Sastanak čelnika šest političkih stranaka u Banjoj Luci počeo je oko 16 sati. Domaćin je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a nazoče predsjednici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDS-a Mladen Bosić.

Kako je najavljeno, šestorica stranačkih čelnika razgovarat će o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, kao i o pitanje državne i vojne imovine te o utvrđivanju proračuna BiH za ovu godinu.

“Vjerujem da ćemo danas u kraćoj analizi sačiniti presjek onog što smo do sada uradili. Mislim da je još ostalo da se riješi pitanje Regulatorne agencije za komunikacije, ali to ide po planu s obzirom na to da pozicija direktora RAK-a pripada srpskom narodu”, izjavio je uoči sastanka Dragan Čović, dodajući da je optimističan u pogledu dogovora o provođenju presude u slučaju “Sejdić-Finci”. Rekao je kako postoje spekulacija o polovičnim rješenjima, navodeći da u tom pogledu dogovor nije daleko, jer je moguće praviti i asimetrična rješenja tako da budu svi zadovoljni.

Božo LJubić očekuje da će biti postignut određeni napredak, procjenjuje kako je realno da se riješi pitanje vojne imovine, proračuna i fiskalnog okvira, ali za presudu u slučaju “Sejdić i Finci” smatra da je stvar je delikatna. “Za nas je prihvatljivo rješenje koje će implementirati presudu, ali i riješiti hrvatski problem kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH i Dom naroda”, rekao je Ljubić.

Mladen Bosić naveo je da će se vidjeti ima li pomaka što se tiče primjene presude “Sejdić-Finci”, dok Sulejman Tihić kaže da neki stranački lideri žele da se implementacijom presude “Sejdić-Finci” riješi pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Pitanje Sejdić-Finci bilo bi najbolje riješiti na način kako Republika Srpska predlaže, ali se time ne bi riješilo pitanje koje je potegnuto oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Naime, moglo bi se ponovo desiti da predstavnik jednog naroda bude izabran glasovima drugog naroda”, rekao je Tihić. On smatra da se može postići dogovor o vojnoj imovini i da će se u tom kontekstu pokušati riješiti i pitanje državne imovine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*