Šestorica u Mostaru: Tihić čvrsto protiv treće izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva

Premda se najavljivalo da će današnji sastanak predsjednika šest stranaka koje čine vladajuću većinu u Parlamentu BiH (HDZ BiH, HDZ 1990, SDP, SNSD, SDA i SDS) dovesti do rješenja ili makar do značajnog napretka u vezi s provedbom presude u slučaju “Sejdić i Finci”, skup u Mostaru završen je tek dogovorom stranačkih čelnika da će se sastati ponovo.

Sastanak, dakle, nije donio konkretne zaključke, ali je dogovoren novi sastanak, čiji će domaćin biti SDP, za 23. svibnja u Sarajevu, dan prije rasprave o proračunu BiH u Zastupničkom domu. Prema riječima predsjednika SDS-a Mladen Bosića, pitanje donošenja proračuna u ovom trenutku je neizvjesno, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, domaćin današnjeg sastanka, kazao je kako “ćemo dobiti proračun 24., 29. i 31., a s kim ćemo ga dobiti vidjet ćemo”.

“Što se tiče proračuna, pokušat ćemo do 23. svibnja riješiti pitanja koja smo preuzeli, a zadnji put kazali smo da ćemo u paketu s proračunom riješiti pitanje poništenjem zakona koji je prije definirao poziciju umirovljenih pripadnika Armije BiH”, istaknuo je Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je kako njegova stranka neće glasovati za proračun ovakav kakav jest.

“Problem je što smo mi bili u uvjerenju da proračun koji je koncipiran u sebi sadrži i obvezu da se ukine zakon o pravima umirovljenih vojnika i da se oni upute na entitetska zakonodavstva i tamo rješavaju svoje probleme”, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Tijekom sastanka razgovarano je i o presudi u slučaju “Sejdić i Finci” te o vojnoj i državnoj imovini.

Čović je kazao kako su imali konstruktivan sastanak te da su pokušali naći rješenja za Dom naroda, te dogovorili načela koje treba uvažavati, a jedan od njih je da se nastavi razgovarati o presudi “Sejdić i Finci” sključivo u paketu (Dom naroda i Predsjedništvo), dok je drugi taj da predstavnici jednog konstitutivnog naroda ne mogu birati predstavnike drugog konstitutivnog naroda.

Dodik je kazao kako danas nije završila priča o “Sejdić i Finciju” koja je “za nas važna zato što deblokira europski put BiH i zato smo usmjereni da nađemo neka rješenja”.

Tihić navodi kako su ostali na istim pozicijama kao i prije sastanka kada je u pitanju presuda “Sejdić i Finci”, ali da su bliži u tome da se osigura etnički legitimitet članova Doma naroda i u Federaciji BiH i na državnoj razini.

“Kada su u pitanju izbori za člana Predsjedništva i dalje postoje razlike iz Republike Srpske jer imaju stav da se član Predsjedništva bira na neposredan način bez navođenja etničke pripadnosti”, kazao je Tihić ističući pri tim kako se protivi osnivanju treće izborne jedinice.

Dragan Čović je uoči sastanka izjavio kako su se čelnici šest stranaka još na sastanku u Banjoj Luci dogovorili kako treba osigurati da pripadnici jednog naroda ne mogu birati člana Predsjedništva iz reda drugih naroda, ističući da će HDZ “predložiti mogućnost neizravnog izbora”, ali da ostaju “otvoreni i za mogućnost izravnog izbora, uz uvjet da u Federaciji postoje dvije izborne jedinice kako bi se izbjeglo da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva“.

Vezano za vojnu i državnu imovinu usuglašeno je da sporazumi koji su napravljeni moraju biti sveobuhvatni.

Na pitanje očekuju li da će SDA blokirati donošenje državnog proračuna, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je kako ni jedna stranka ne može sama blokirati proračun, osim ako ne želi djelovati suprotno Daytonskom sporazumu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*