Šestorici čelnika Herceg-Bosne 111 godina zatvora

prlic-i-ostali
Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom, i to devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina. Bruno Stojić dobio je jedinstvenu kaznu od 20 godina. Slobodanu Praljku izrečena je objedinjena kazna u trajanju od 20 godina, a kaznu u istom trajanju, 20 godina, dobio je i Valentin Ćorić. Vijeće je krivim proglasilo i Milivoja Petkovića, koji je osuđen na 20 godina zatvora, dok je Berislav Pušić dobio jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

“Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman. On je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Muslimana”, zaključilo je Vijeće te dodalo kako su Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban, Prlić, Stojić, Petković, Pušić i ostali međusobno koordinirali napade u svrhu udruženog zločinačkog pothvata.

Sudac Jean-Claude Antonetti pročitao je sažetak zaključaka vijeća u kojoj se prati kronologija sukoba u BiH. Presuda navodno je napisana na 2.600 stranica.

Postojao je udruženi zločinački pothvat koji je imao za cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine, ustvrdilo je Vijeće. Na čelu zločinačkog pothvata je bio Franjo Tuđman, a pripadnici HVO-a su na teritoriju BiH počinili brojne ratne zločine – ubojstva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika. Zločini su bili ishod plana koji su priredili sudionici u udurženom pothvatu kako bi otjerali Muslimane ih BiH, rekao je sudac Antonetti.

Jadranko Prlić je znao o zločinima hrvatskih snaga i o zločinima u logorima i nije intervenirao iako je mogao, smatra Viijeće te zaključuje da je značajno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu i je bio jedan od glavnih članova. Jadranko Prlić je proglašen krivim za točke optužnice 2 do 5. Vijeće mu je izreklo presudu od 25 godina.

Bruno Stojić je također doprinio udruženom zločinačkom pothvatu jer je sudjelovao u planiranju vojnih akcija u Mostaru te je bio informiran o zločinima HVO-a. Većina u Vijeću ga je proglasilo krivim i izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina.

I Slobodan Praljak je sudjelovao u zločinima koji su počinjeni u akcijama HVO-a, imao je ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom, kaže sudac. Praljak je proglašen krivim za točke optužnice 2., 3., 22. i 23. Vijeće je izreklo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Značajan doprinos u udruženom zločinačkom pothvatu je imao i Milivoj Petković jer je planirao vojne operacije u općini Gornji Vakuf, rukovodio akcije u općini Jablanica te ometao pristup međunarodnin snagama i promatračima, rekao je sudac. Vijeće je Petkoviću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina.

Valentin Ćorić koji je bio načelnik uprave vojne policije, je koristio svoje jedinice za deložiranja u Mostaru i u Gornjem Vakufu te u općinama Stolac i Čapljina i na taj način doprinio počinjenju zločina, zaključilo je Vijeće. Vijeće je Ćoriću izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

Berislav Pušić je obnašao visoke funkcije, znao je za masovna uhićenja Muslimana, te je doprinio počinjenju zločina. Berislavu Pušiću je izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanu od 10 godina.

Tužitelji su ranije za premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića te zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića tražili 40 godina zatvora, za zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora.

4 Comments

    • Bogumile pametuješ iz dijaspore.Što ode kada si toliki patriota?Što se nisi borio za kršćanstvo nego pobjegao i sada nama balegaš?

    • Tako je Brate Bogumile.Tvoj svaki komentar zrači inteligencijom i lucidnošću.Ove haške sudije su svi redom prešli na islam.To se vidi po njihovim haljinkama što nose.Obama, kraljica, Merkelova, Hirohito,Ronaldo, Klej, Papa,Putin..sve su to prikriveni muslimani.Samo rijetki kao ti vide tu zavjeru.Za nagradu ću ti pokloniti jednu lijepu košulju vrlo..vrlo..dugačkih rukava.Želim ti da još dugo uveseljavaš cijeli odjel u kojem si već dugo gost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*