Šestorka bez dogovora o zajedničkom kandidatu

sestorka2 Kreševska šestorka je još živa, ali je posve nedjelotvorna. Na tu jednu rečenicu mogao bi se svesti rezultat današnjeg, dugo najavljivanog i iščekivanog, sastanka čelnika šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije. Kreševska šestorka nije se raspala i naši se razgovori nastavljaju, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, domaćin današnjeg sastanka političkih stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, ali se isto tako se mora konstatirati da je sastanak završen neuspješno – nije postignut dogovor o zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.
Sastanku održanom u Mostaru nazočili su predsjednici svih šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU, HSS-NHI, HSP BiH, NS Radom za boljitak). Premda je na dnevnom redu bilo više pitanja, rasprava se nije pomaknula dalje od točke izbor zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH na predstojećim općim izborima.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da HDZ BiH kao najjača stranka hrvatskog naroda ima posebnu odgovornost i obavezu prema narodu, te da kandidat “treba biti iz njegove stranke”, koja je, inače, na nedavnom stranačkom skupu u Tuzli već donijel odluku o izlasku sa svojim kandidatom za člana Predsjedništva BiH, ali o njegovu imenu se zasad samo spekulira.
“To je korektan stav i zamolio sam kolege iz ostalih stranaka da podrže kandidata HDZ-a BiH”, naglasio je Čović, istakavši da su svi Hrvati u BiH “zapravo potencijalni kandidati, tako da svaka od stranaka koja podrži HDZ-ov plan može sudjelovati u predlaganju”. Ta ponuda, koju Čović naziva džentlmenskom, vrijedi do iduće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH za koju još nije preciziran datum.
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da se mora eliminirati isključivost kao i dogovaranje sa strankama izvan hrvatskog korpusa, aludirajući očito na Čovićev predizborni dogovor s Miloradom Dodikom. Ljubić je podsjetio da i on ima svoje kandidate za dogovor i da prvo treba utvrditi kriterije, a tek bi se onda trebalo govoriti o imenima kandidata koji može biti i nestranačka osoba.
Predsjednica HSS-NHI-a Ljiljana Lovrić rekla je da će se i dalje zalagati za dogovor, dok je lider HKDU-a Ivan Musa upozorio da se 2006., kada je u Predsjedništvo ušao Željko Komšić, Hrvatima dogodila “najveća sramota na izborima”.
Potpredsjednik Narodne stranke “Radom za boljitak” Jerko Ivanković Lijanović još jednom je upozorio sve ostale da nemaju prevelike šanse u borbi sa kandidatom SDP-a Željkom Komšićem i zaključio kako bi bila šteta da zbog rasipanja glasova Hrvati ponovno budu na gubitku. Lijanović je potvrdio da ostaje pri stavu da će HDZ “izdati nacionalne interese hrvatskog naroda ukoliko ostane pri namjeri da predloži svog kandidata”.
Šestorka se složila da presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju “Finci-Sejdić” najvjerojatnije neće imati utjecaj na promjenu Izbornog zakona prije jesenskih izbora.
Na konferenciji za novinare naglašeno je da se razgovori o zajedničkom kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva nastavljaju te da još ima vremena za postizanje dogovora. No, sudeći prema izjavama pojedinih stranačkih čelnika, kreševska šestorka u izbornu utrku za kolektivnog šefa države ulazi najvjerojatnije s tri kandidata. Špekulira se da će HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kandidirati Borjanu Krišto, a HDZ 1990. Martina Raguža.

2 Comments

  1. Razgovarat će o zajedničkom kandidatu, onda opet razgovarati o zajedničkom kandidatu, onda opet razgovarati…, onda će doći rok da se kandidature predaju, a HDZ, HDZ 1990, NS Radom za boljitak i ne znam tko sve još će stajati u redu da ih predaju. Pa će Hrvati u BiH birati između više (previše!) kandidata, kao u pravoj zemlji pluralizma i demokracije, a Bošnjaci (oni lijevo nastrojeni, ali i oni antihrvatski nastrojeni) te pokoji izgubljeni Hrvat će birati Komšića. I izabrati ga, odnosno nametnuti….

  2. D.Covic je optuzen,treba da se makne iz politike dok se to ne razjasni,,inace proci cemo i gore nego sa Z.Komsicem,,on da obraza ima ne bi ni sjedio u predsjednistvu bih,,komsic je poturica modernog doba,,tko je j.lijanovic da smrada toliko,,do juce predlagao sankcije protiv Hrvatske,,kao da zastiti poljoprivredu bih,,a uvozio jevtino meso iz Brazila,,danmas kupuje zemlju u hrvatskoj da bi biznis isao dalje,,smrad je to prokomunisticki,,,a tolika usta neopranih zuba ima,,prekasno je za sve,,covici ,lijanovici(ne nose to ptrezime slucajno),,nece nam bolje donijeti,,hercegovci sami neka misle da mogu,,,premalo vas je uvijek osim u zagrebu bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*