Silajdžić: Dayton postaje instrument za uništenje BiH!

Tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u nedjelju u Sarajevu bila je “Bosna i Hercegovina – 15 godina nakon Daytona”. Kao uvodničar je govorio bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Daytonski sporazum, prema njegovim riječima, dao je kontinuitet državi BiH, ali se s vremenom pretvara u instrument za njezinu podjelu ili čak uništenje države BiH i u zadnje vrijeme intenziviraju se pokušaji napuštanja pravne pozicije u Daytonu i prelaska u politički dogovor o svemu što je Dayton značio za našu zemlju.
– Dakle, moja je pozicija očuvanje Daytona u smislu prvog članka Aneksa IV, što je naš ustav, a to je da država BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu, naglasio je Silajdžić.

Ustav BiH, prema njegovim riječima, nastao je pod poznatim okolnostima genocida, agresije, etničkog čišćenja…

“Daytonski sporazum je prihvatio i na neki način legalizirao etničko čišćenje, genocid i zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Međutim, dao je kontinuitet državi BiH”, kazao je Siladžić.

On je naglasio da je BiH potreban demokratski ustav, više građanski nego etnički, da bismo mogli usvojiti sve standarde, dobiti europski orijentiran ustav i ići naprijed.

– Međutim, to će očigledno ići teško. Zbog toga sve promjene koje vode gorem stanju kao što je bio ‘aprilski paket’, što se tiče mene i Stranke za BiH, uvijek ćemo odbiti jer mi treba da idemo prema boljem, a ne prema gorem, istaknuo je Silajdžić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*