Silajdžić najavljuje veliki povratak i “spašavanje” državnosti BiH

Haris Silajdžić u subotu je na stranačkom kongresu održanom u Sarajevu ponovno izabran za predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu čime su odbačena nagađanja da bi se taj 66-godišnji političar mogao povući s bosanskohercegovačke političke pozornice.

Silajdžić je dobio jednoglasnu podršku na kongresu svoje stranke koji okupio oko 600 izaslanika. Uostalom, Silajdžić je utemeljio Stranku za BiH u travnju 1996. godine nakon političkog razlaza s Alijom Izetbegovićem i njegovom Strankom demokratske akcije (SDA).

Nagađanja o Silajdžićevu povlačenju iz politike pojavila su se nakon što je na izborima, koji su održani početkom listopada lani, uvjerljivo izgubio izbore za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Bakir Izetbegović pobijedio. Na istim izborima Stranka za BiH postigla je loš rezultat dobivši samo dva zastupnička mjesta u državnom parlamentu BiH čime je nakon niza godina prešla u oporbu.

Haris Silajdžić jedan je od najpoznatijih političara u Bosni i Hercegovini. Na početku rata u BiH, 1992., bio je ministar vanjskih poslova tadašnje Republike BiH. Od 1993. do 1995. godine predvodio je ratnu vladu i bio je jedan od ključnih sudionika pregovora u Daytonu kojima je završen rat. Od 2006. do 2010. godine bio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Čini se da je glavni motiv Silajdžićeva o(p)stanka u politici, unatoč debaklu na izborima u listopadu prošle godine, neuspjeh izbornih pobjednika da uspostave državnu vlast i krenu u rješavanje problema. Iako je Silajdžić često optuživan da je glavni »kočničar« dogovora s bošnjačke strane, pokazalo se da situacija u BiH nije ništa bolja bez njega i njegove stranke s osjetnim brojem zastupnika. Štoviše, sukobi etničkih političkih elita možda su i intenzivniji nego prije.

Da su upravo to Silajdžićevi motivi, može potvrditi i njegov govor na subotnjem stranačkom kongresu kad je kazao da situacija u kojoj se trenutačno nalazi Bosna i Hercegovina ne može biti gora.

»BiH je pred gubitkom državnosti i ja danas samo mogu govoriti o uzrocima koji su doveli do te situacije i o eventualnim mjerama da se u posljednjem trenutku spasi ono što se da spasiti«, kazao je Silajdžić te za krizu okrivio, kako ih je nazvao, antibosanske političke snage.

Silajdžić se očito želi pojaviti kao nekakav »spasitelj« državnosti BiH, a njegova stranka prigodu za dizanje iz pepela vidi u lokalnim izborima koji bi trebali biti održani već iduće godine.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*