Silajdžić osudio Dodikovo poricanje genocida u Srebrenici

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je danas u Sarajevu posljednju izjavu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o genocidu u Srebrenici kao “jednu primitivnu reakcija koja neće pomoći nikakvoj budućnosti”. Osim toga, Silajdžić takvu izjavu smatra i neljudskom, jer se ovdje radi o ljudima koji su stradali od ljudske ruke.

“Tu ne smije biti nikakvog pardona. Poigravati se tako u ime bilo kakve izborne kampanje ili nečeg drugog, jednostavno je izvan svakog političkog konteksta. Strašno je poricati ono što svi znamo da se dogodilo. To u svakom slučaju neće pomoći”, rekao je Silajdžić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je razgovarao s novinarima tijekom konferencije “Sjećanje: koraci prema svjetlijoj budućnosti”, koju su organizirali Savez logoraša BiH i Centar za pravdu i pomirenje.

Prema onome što su prenijeli bh. mediji, Dodik je u intervjuu za bečki Die Presse, između ostalog, rekao da su događaji u Srebrenici srpnja 1995. godine bili osveta za prethodne zločine nad srpskim civilima u selima oko Srebrenice.

Što je rekao Dodik?

– Volio bih da se Srebrenica nikada nije dogodila. To je bio okrutan zločin. Svi koji su bili uključeni u njega moraju pred sud, kazao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik za bečki Die Presse. No, sve što se dogodilo u Srebrenici, za Dodika je vrhunac onoga što se na tom području dogodilo u prethodnim godinama.

“Muslimanski zapovjednik Srebrenice Naser Orić sa svojim ljudima napao je srpska sela i ubio 3.500 Srba. U Kravici, u noći pravoslavnog Božića, ubili su 78 civila. Zbog toga se dogodila osveta”, kazao je Dodik.

Na novinarsko opažanje da se incident u Kravici dogodio 1993, a masakr u Srebrenici dvije godine kasnije, Dodik je uzvratio:

“Nakon 1993. bilo je još napada, iako je Srebrenica bila demilitizirana sigurnosna zona UN-a. Ali kao što sam rekao: neću ništa  uljepšavati što se dogodilo 1995. Bio je to zločin, ali ne i genocid, jer žene i djeca nisu ubijani. To je veliki teret, ali se ne može davati kolektivna krivnja Srbima”, kazao je Dodik, kojeg je novinar upozorio kako je Haški tribunal zločin u Srebrenici okvalificirao kao genocid, dok je Orić od istog suda oslobođen krivnje.

“Musliman Naser Orić bio je vojni zapovjednik, ali je oslobođen bez obzira na njegovu zapovjednu odgovornost. I Srpkinja Biljana Plavšić osuđena je zbog zapovjedne odgovornosti, iako nije ispalila niti jedan metak”, kazao je premijer Republike Srpske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*