Silajdžić: Srbijanski tužitelj iznosi neistine o "slučaju Ganić"

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije osuđuje neistine koje je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević iznio u intervjuu beogradskom listu Danas. Vukčević tvrdi da je „bosanska strana došla do jednog od zaštićenih svjedoka, nudila mu novac i radilapritisak na njega da promeni svedočenje pred sudom u Londonu.”

Kako je navedeno u priopćenju iz Silajdžićevog ureda, Vukčević dobro zna da je ova tvrdnja potpuno neistinita, jer je pred Sudom u Londonu dokazano da se tzv. zaštićeni svjedok A sam obratio Silajdžićevom uredu još u ožujku ove godine, ustvrdio da su mu policajci Republike Srpske nudili posao u MUP-u RS ukoliko “pomogne” u slučaju Ganić, da je oslanjajući se na tu ponudu u rujnu 2009. godine otputovao u Beograd, te da je s tijelima tamo razgovarao o događajima od 2. i 3. svibnja 1992. ali da nije imao puno za reći jer je tih dana bio na drugim lokacijama. Ova osoba je identičnu verziju događaja ponovila uposlenicima Silajdžićevog ureda u srpnju ove godine.

Dva savjetnika u Uredu su o ovom ponudili svjedočenje pod zakletvom pred sudom u Londonu i sud je ta svjedočenja u potpunosti prihvatio, što je vidljivo iz stengorama. Također je ponuđeno i svjedočenje pod zakletvom Philipa Alcocka, bivšeg međunarodnog tužitelja u BiH, da nikada nije otkrio identitet ovog svjedoka Silajdžićevim  savjetnicima, što je srbijanska strana prvobitno tvrdila. Konačno, engleskom tužitelju i Milanu Petroviću, Vukčevićevom zamjeniku, su u sudu predočene kopije propusnica Predsjedništva BiH koje dokazuju da je ova osoba posjetila Ured još u ožujku ove godine kada nitko nije znao, niti mogao znati, za postojanje tzv. zaštićenog svjedoka A.

– Vukčevićeva izjava, stoga, predstavlja najgrublji oblik pravnog nasilja. Uporaba neistina od strane Vukčevića, i pored činjenice da je potpuno suprotna verzija od one koju Vukčević plasira dokazana pred sudom u Londonu, pokazuje da u Srbiji ne postoji nezavisno pravosuđe. Umjesto toga, pravosuđe u Srbiji djeluje za političke ciljeve i u službi političkog režima, koji ciljevi su i doveli do razaranja na ovim prostorima. Predsjedatelj Silajdžić smatra neophodnim da pravosuđe Bosne i Hercegovine ispita sve detalje vezane za ovo pitanje te da iskoristi sve mjere u cilju zaštite građana Bosne i Hercegovine, zaključeno je u priopćenju iz Silajdžićevog ureda, dostavljenom medijima u petak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*