Silajdžićeva stranka protiv federalizacije, a za regionalizaciju BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, koja je doživjela neuspjeh na izborima 3. listopada, jednako kao i njezin lider i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, čini se da počinje održavati obećanje kako će, djelujući iz oporbe, biti aktivnija i žustrija nego u razdoblju dok je sudjelovala u vlasti. Tako je u nedjelju iz ove stranke medijima odaslano priopćenje u kojemu se kritiziraju neke novije izjave vezane za mogući teritorijalni preustroj BiH. Evo što stoji u priopćenju:

U posljednje vrijeme u istupima pojedinih domaćih političara sve se češće čuje uporaba termina „državna zajednica“, vjerojatno po ugledu na nekadašnju državnu zajednicu Srbije i Crne Gore i a namjerom da Bosna i Hercegovina završi na isti način kako je završila ta zajednica. Za Stranku za Bosnu i Hercegovinu je to apsolutno neprihvatljivo i predstavlja amnestiju i legalizaciju genocida i etničkog čišćenja i drugih zločina počinjenih sa namjerom da se realizira projekat uništenja Bosne i Hercegovine.

Također, u vezi s unutarnjim uređenjem Bosne i Hercegovine spominje se konstrukcija „treća federalna jedinica“. Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da Daytonskim ustavom Bosna i Hercegovina nema federalno uređenje pa se prema tome ne može na osnovu nepostojeće federalizacije govorito o novim federalnim jedinicama. Bez obzira o kakvim namjerama se radi podsjećamo da federalne jedinice obično raspolažu pravom samoodređenja do otcjepljenja, a prema važećem Ustavu BiH, entiteti u Bosni i Hercegovini su samo administrativne jedinice.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se od 1998. godine u kontinuitetu zalaže i ubuduće će se zalagati za regionalizaciju države po modelu prema kojem su regije određene društveno-ekonomskim razvojem i nizom drugih faktora – povijesnim, ekonomsko-zemljopisnim, gospodarskim, političkim, geoprometnim i okolinskim, a sve s ciljem postizanja održivog razvoja, izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora i integracije bosanskohercegovačkog društva. Ovakav model regionalizacije Bosne i Hercegovine je prije deset godina podržala i Europska komisija jer on zapravo predstavlja koncept razvoja Europske unije. Na ovaj način bi se Bosna i Hercegovina lakše integrirala u Europsku uniju, a istovremeno bi se snažno potakao razvoj Bosne i Hercegovine utemeljen na prirodnim, društvenim i ekonomskim činiteljima-

Ovim se postiže i jedan dugoročno važan cilj i to ne samo za Bosnu i Hercegovinu – bosanskohercegovački pluralizam kao jedinstven civilizacijski doprinos bio bi sačuvan za naraštaje koje dolaze. Europska podrška ovom modelu potvrdila bi privrženost istinskim vrijednostima u vrijeme krize pluralizma uz sva kolebanja i previranja u ovom razdoblju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*