Siniša Hajdaš Dončić – ministar koji ismijava institut javnog natječaja

“Moji pomoćnici su dobri dečki ali politički neiskusni. Nažalost, istrčali su malo pred rudo”, tako je hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić komentirao najnoviju Kukuriku aferu s mailovima koji su, ovoga puta iz njegova resora, iscurili u javnost, a govore o lažiranju natječaja i političkom oktroiranju kadrova u Zračnoj luci Zagreb.

Na taj najnoviji skandal osvrće se bloger Vita jela (zelen bor) koji dalje piše:

Iz objavljene korespondencije proizlazi da je ministar donio odluku o postavljanju svog zaposlenika Krunoslava Šamsa za zamjenika direktora ZLZ i to mnogo prije nego je natječaj za to radno mjesto uopće raspisan.

Siniša Hajdaš Dončić pokazuje da s političkim iskustvom ni sam ne stoji baš najbolje. Nije tajna da ga je Zoran Milanović izmislio nakon što se, najviše zbog neslaganja karaktera, odrekao njegova prethodnika. Ministar je možda dečko koji obećava, ali premijerova praksa da se poletarci uče politici na najvažnijim državnim funkcijama nije najbolja za Hrvatsku. Svojom izjavom ministar zapravo poručuje da u namještaljci ne vidi ništa sporno ni problematično.

Nije uopće pitanje je li Krunoslav Šams zaista najbolje moguće rješenje za posao što ga na Plesu treba obaviti. Možda zaista u cijeloj državi nema boljeg ni stručnijeg. Riječ je o tome da je natječaj namješten i da se ministrov odabranik znao mnogo prije nego je utakmica otvorena. Takvim se postupkom institut javnog natječaja ismijava, a vlast se predstavlja kao rušiteljica standarda koje sama proklamira: natječaj fingiran, vlast prevarantska.

Ipak, slučaj se razlikuje od sadržajem i političkim implikacijama vrlo sličnih mailova bivše ministrice Mirele Holy. Ona je morala otići jer je zbog svoje intervencije u korist žene stranačkog kolege – iz današnje perspektive očito sitnijeg primjera političkog pogodovanja – izgubila povjerenje nadređenog Milanovića. Ministar Hajdaš Dončić to povjerenje, svemu usprkos, nije izgubio. Što znači da su premijerove simpatije važnije od proklamiranih principa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*