SIPA pretražuje vojarnu u Bihaću u potrazi za dokazima protiv Dudakovića

Na temelju naloga Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH, ovlašteni policijski djelatnici državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, počeli su obavljati pretres i izuzimanje dokumentacije koja se nalazi u prostorijama bivše vojarne Orljani u Bihaću, izjavio je u utorak glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

U pisanom priopćenju koje je dostavljeno medijima iz Tužiteljstva, navodi se da je riječ o objektu koji trenutno koristi Ministarstvo unutarnjih poslova Unsko-sanske županije, a dokumentacija koja se izuzima odnosi se na arhiv i dokumente o ratnim zbivanjima na području Bihaća i spomenute županije. Radi se o ratnoj dokumentaciji policijskih struktura.

– Dokumentacija koja se izuzima, pronađena je ranije, nakon čega je zapečaćena i osigurana, a u naredna dva dana bit će realiziran pretres i izuzimanje dokumentacije, koja je potrebna Tužiteljstvu BiH, u okviru predmeta ratnih zločina počinjenih na području USK, o kojima istragu vodi Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Nakon pregleda i izuzimanja određene dokumentacije, ona će biti prenesena u Tužiteljstvo BiH. Uprava policije MUP-a USK, te policijske strukture koje trenutno koriste ovaj bivši vojni objekt, upoznate su s aktivnostima koje se provode – kazao je Grubešić.

Da agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) obavlja pretres određenih lokacija u Bihaću, potvrdila je i glasnogovornik ove agencije Željka Kujundžija.

Istodobno, glasnogovornik  Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić rekao je novinskoj agenciji Srna da SIPA provodi određene aktivnosti u vojarni “Orljani”, koju koristi Postrojba za podršku županijske policije.

Pretres vojarne “Orljani” navodno se provodi u okviru istrage tužiteljstva za ratne zločine protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH, saznaje Srna u izvorima iz SIPA.

Inače, u objektu se nalazi ratna arhiva Petog korpusa koja je pronađena i zapečaćena tijekom istrage koju je SIPA vodila protiv komesara policije Unsko-sanske županije Rame Brkića.

Dokazi o ratnim zločinima petog korpusa Armije BiH pronađeni su i tijekom nedavne ekshumacija osam tijela srpskih vojnika u krugu vojarne “Adil Bešić” u Bihaću. Ubijenima su ruke bile vezane bodljikavom žicom.

Atif Dudaković još je na slobodi, iako su 2006. godine tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, zbog otezanja sudova, podnijeli kaznenu prijavu protiv njega za ratne zločine nad Srbima. Mediji u regiji prikazivali su video snimke na kojima se vidi kako Dudaković osobno naređuje likvidacije zarobljenika, podsjeća Srna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*