SIPA u Lukavici uhitila dvojicu Arapa zbog praćenja Dodika

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili su dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Republike Srpske, pišu “Nezavisne novine”.

“Nezavisne” saznaju da su 28. lipnja privedeni su Alguasem Ahmed Ibrahim i Aldaood Ibrahim Abdulaziz, koji su tijekom saslušanja izjavili da su pripadnici “Šerijatske policije” iz Saudijske Arabije.

Dvojica Saudijaca su toga dana u Lukavici pratila slijetanje tri helikoptera u kojima su se nalazili Milorad Dodik, premijer RS, Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, i Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS. Razotkrili su ih građani, kojima su bili sumnjivi arapski državljani u novom crnom FIAT-u 500.

Nakon privođenja, otkriveno je da su dvojica Saudijaca u BiH oni došli na poziv Hilmije Kadrića iz Kaknja, koji je u stalnom kontaktu sa direktorom jedne humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije. Ustanovljeno je da su u BiH ušli 27. lipnja, dan prije privođenja, a na pitanje šta su snimali odgovorili su “stablo višnje jer im se sviđa”.

Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija potvrdila je da je ova agencija uhitila dvojicu saudijskih državljana, ali da ih je pustila nakon što im je utvrđen identitet. Prema njenim riječima, Tužilaštvu BiH proslijeđena je informacija kako bi oni utvrdili postoji li krivična odgovornosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*