Širi se istraga: Je li zagrebački bombaš umiješan i u napad na talijansku tvornicu?

Vojislav Blažević, osumnjičen za postavljanje dviju eksplozivnih naprave u Zagrebu, pojačao je štrajk glađu – u četvrtak je odlučio odbiti i infuziju.

Policija smatra da je protiv Blaževića skupljeno sasvim dovoljno dokaza, a međuvremenu su se pojavili novi zanimljivi detalji o njegovoj bombaškoj aktivnosti. Utvrđeno je, naime, da je 2005. s mobitela kojim je trebala biti aktivirana eksplozivna naprava postavljena u tvornici u Udinama često je zvan broj koji je pripadao Blaževiću!

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, hrvatska policija i sigurnosna služba istragu okreću i prema zapadu, točnije prema Italiji, budući da je talijanska policija prije više od sedam godina Blaževića povezivala s s postavljanjem eksplozivnih naprava. Naime, talijanski Interpol je 2006. od Hrvatske zatražio provjeru Blaževićevih kontakata zbog sumnji da bi on mogao imati saznanja o postavljanju bombe u Italiji.

Krajem svibnja 2005. u tvornici namještaja u Udinama je u sustavu elektronskoga hlađenja pronađena bomba na daljinsko aktiviranje, koja nije eksplodirala zbog tehničkoga kvara. Bomba je bila povezana s prerađenim mobitelom preko kojeg se pozivom trebao aktivirati eksploziv. Vještačenjem je utvrđeno da je eksploziv koji je nepoznati bombaš koristio u izradi naprave vojni eksploziv s područja bivše Jugoslavije.

Identičan eksploziv, zanimljivo je, korišten je u dvjema bombama koje su eksplodirale u Podsusedu i Stenjevcu.

Osim analize eksploziva, Talijani su vještačili i mobitel, nesuđeni detonator, te utvrdili da je bio korišten u Hrvatskoj. S njega je najčešće zvan broj mobitela koji je u imeniku bio registriran pod Vojo. Talijanska policija hitno od hrvatskih kolega traži provjeru brojeva i ubrzo dobiva odgovor: Vojo je Vojislav Blažević. Talijani odmah Blaževića stavljaju na tzv. plavu tjeralicu, i traže od Hrvatske da ga ispita.

No od Blaževića nisu puno doznali. Rekao im je da ne zna kako se to moglo dogoditi te da je u nekoliko navrata putovao u Italiju radi paraglidinga, ali i da mu u toj zemlji živi rodbina.

Takav odgovor proslijeđen je talijanskoj policiji, nakon čega su svi potpuno zaboravili na ovaj zahtjev.

No kad je prije nekoliko dana Blažević uhićen i kad je policija analizirala njegove podatke ,”zablinkao” im je i ovaj talijanski zahtjev od prije sedam godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*