Sirijski pobunjenici nabavili rakete zemlja-zrak, Assad proglasio ratno stanje

Rat u Siriji se razbuktava – predsjednik te zemlje Bashar al-Assad proglasio je ratno stanje, borbe između sirijske vojske i pobunjenika prvi put vode se uz rubove kršćanskih četvrti u središtu Damaska, a zapadni mediji javljaju da su pobunjenici po prvi put došli u posjedraketa zemlja-zrak.

Kako prenosi Reuters, izvješću televizije NBC navodi se da su pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske došli u posjed dvadesetak takvih raketa, koje su do njih stigle iz susjedne Turske.
Prema istim izvještajima, sve ukazuje da američka vlada, koja se službeno protivi naoružavanju sirijskih pobunjenika, nije odgovorna za to.

Neki izvori američke vlade su nedjeljama upozoravali da arapske vlade koje žele uklanjanje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar, nastoje da se takve rakete, poznate kao MANPAD, koje može da nosi jedan čovjek, dostave pobunjenicima.

Reuters dodaje da su posljednjih dana zračne operacije sirijske vojske protiv pobunjenika izgleda pojačane, posebno oko Alepa, na sjeveru zemlje, zbog čega je nastojanje pobunjenika da dođu u posjed MANPAD postala još hitnija.

Predsjednik Sirije Bašar al-Assad danas je izjavio da se sirijski narod suočava s ratom koji će na kraju odrediti i sudbinu cijele zemlje. Sirijski predsjednik obratio se naciji u povodu obilježavanja 67. godišnjice vojnih i sigurnosnih snaga Sirije. Istaknuo je da je sirijska vojska odlučna i spremna nastaviti borbu protiv terorista u ovoj zemlji.

Inače borbe između sirijske vojske i pobunjenika prvi put vode se uz rubove kršćanskih četvrti u središtu Damaska, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Bab Tuma i Bab Sharki su kršćanske četvrti u starom Damasku koje su u velikom broju pohodili turisti i gdje su brojni hoteli. I u nekim drugim četvrtima Damaska čuju se eksplozije od utorka navečer.

Već deset dana borbe su fokusirane na grad Alep u koji su i režim i pobunjenici poslali nova pojačanja. Jučer su u borbama poginule 154 osobe, među kojima 35 civila, 62 vojnika i 27 pobunjenika, od kojih polovica u Alepu.