Sirijski pobunjenik u blizini Homsa ubio 16 civila

Jedan naoružani antirežimski pobunjenik ubio je u utorak 16 civila u napadu na zgradu u kojoj su u blizini Homsa bili smješteni zaposleni elektrodistribucije, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

“Naoružani muškarac upao je u rezidencijalni objekat Jandar i pucajući nasumice ubio 16 Sirijaca, od kojih su šestoro bili krišćani, šestoro Alaviti – među njima i direktor objekta”, a četvoro suniti, rekao je Romi Abdel Rahman, direktor Opservatorija čije je sjedište u Londonu.

Kako je javio France Press, Rahman je precizirao da elektrodistribucija Jandar zapošljava Sirijce, ali i strance, najviše iz Irana i Japana, koji sa svojim obiteljima žive u objektu u selu Jandar, oko 30 kilometara udaljenom od središta sirijskog grada Homsa.

Selo i njegova okolina su sunitski, dodao je.

Većinu sirijskog stanovništva čine sunitski muslimani, dok vladajući klan predsjednika Bashara al-Asaada pripada sekti Alavita, ogranku šiitskih muslimana.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da sirijska pobuna protiv režima, u kojoj je od ožujka 2011. poginulo više od 21.000 osoba, sve više poprima sektaški oblik, navodi AFP.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*