Sirijskim pobunjenicima protuoklopno naoružanje stiže iz Hrvatske!?

hrvatsko-oruzje-u-sirijiSirijski pobunjenici u borbi protiv režima Bašara al-Asada odnedavno se koriste protuoklopnim naoružanjem porijeklom iz Hrvatske, objavio je portal NOW, internetski medij specijaliziran za Bliski istok.

Prema njihovim tvrdnjama, koje prenosi Jutarnji list, pobunjenici odnedavno raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6 te bestrzajnim topom M60.

Riječ je o naoružanju koje je Hrvatska vojska koristila u Domovinskom ratu. Tvrdnje isti portal potkrepljuje i videosnimkom objavljenom na YouTubeu na kojoj se vide sirijski pobunjenici u školskim klupama kako uče upotrebljavati protuoklopno oružje.

Kako se na toj snimci vidi, na klupama su poredani upravo protuoklopni bacači RPG-22 i M79 te bacač granata RBG-6. Bacač granata proizvodi se u riječkoj tvrtki Metallic, ali i u SAD-u, Turskoj i J. Africi, a preostalo oružje Hrvatska vojska je izbacila iz upotrebe i drži ga u skladištima kao neperspektivno.

Postoje dvije teorije o tome kako je oružje iz Hrvatske stiglo u Siriju. Prema prvoj, izravno iz Hrvatske, a prema drugoj, riječ je o oružju koje je prije nekoliko godina Hrvatska poslala u Libiju protivnicima režima pukovnika Muamara Gadafija, a sada je prebačeno u Siriju.

U slučaju da je oružje iz Hrvatske otišlo u Siriju, naša bi se Vlada našla u nezgodnom položaju jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Europska Unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji, ističe Jutarnji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*