Širom BiH bjesne požari, za gašenje kod Mostara zatražena pomoć Hrvatske, Rusija šalje helikopter

Požari u BiH i dalje su aktivni, a prema podacima s terena, najteža situacija je na području Konjica, Mostara, Bratunca, Trebinja i Kneževa. “Stanje je alarmantno posebno na području Bratunca gdje od jutros djeluje helikopter Oružanih snaga BiH. Nadamo se da će to požarište uskoro biti sanirano”, kazao je agenciji Fena pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

On kaže da su, prema informacijama Ministarstva sigurnosti BiH, zahtjevi za djelovanje Oružanih snaga BiH aktivni za područje Gacka i Kneževa. “Imamo zahtjev za djelovanje vojnika Oružanih snaga BiH na području općine Trebinje, a još su aktualni i zahtjevi za pomoć Oružanih snaga BiH na području Konjica”, kaže on.

Agić navodi da su registrirani požari i na području Gacka i Zenice, ali su, u nekim segmentima, pod kontrolom. Na području općine Konjic aktivna su četiri požara, u oblasti Boračkog jezera. Na tom terenu aktivan je i helikopter EUFOR-a, te se nadaju da će veći dio tih požara tijekom dana biti saniran.

Na području Grada Mostara najteža je situacija na Ruištu. Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost Ministarstvu sigurnosti BiH, prema zahtjevu Federalne uprave civilne zaštite, da može tražiti međunarodnu pomoć Hrvatske u gašenju požara na području Mostara.

“Uspostavili smo kontakt sa kolegama iz Hrvatske. Nažalost, Hrvatska trenutno nema slobodnih letjelica koje bi bile upućene u BiH. Ostala je mogućnost da se to realizira u narednim satima ili danima, ukoliko bude smanjen intenzitet požara u Hrvatskoj”, kazao je Agić.

Manji požari registrirani su i u ostalim dijelovima BiH. U Zapadnohercegovačkoj županiji gorjela je šuma i nisko raslinje. Požara je bilo i na području Tuzlanske županije, Unsko-sanske, Zeničko – dobojske, Srednjobosanske županije i Kantonu Sarajevo koji su sanirani.

Institucije BiH u oblasti vatrogastva, protupožarne zaštite imaju minimalne nadležnosti koje se odnose na koordinaciju mjera zaštite i spašavanja. “U skladu s decentraliziranim sistemom, na kakvom počiva BiH, država nema nadležnosti ili ima minimalne nadležnosti za operativno djelovanje u slučaju požara”, kazao je Agić.

Rusija šalje helikopter

Vijeće ministara BiH prihvatilo je pomoć Ruske Federacije u vidu helikoptera K 32 koji nosi pet tona vode u jednom zamahu, a već danas bi trebalo da krene i bude upotrijebljen prema prioritetima, prvenstveno za gašenje požara na području Mostara i istočne Hercegovine.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je Feni da se radi o helikopteru koji se nalazi u Nišu, gdje je smještan jedan od regionalnih centara za borbu protiv požara.

“Kolege iz Ruske Federacije ponudile su nam helikopter koji je trenutno u Nišu i uskoro bi trebao krenuti prema BiH”, kazao je Agić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*