Širom svijeta akcija “Plamen slobode” za Gotovinu i Markača

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haškoga suda u predmetu Gotovina – Markač provodi se globalna akcija ‘Plamen slobode ‘u kojoj će Hrvati diljem svijeta i u domovini, molitvom i paljenjem svijeća iskazati potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te izraziti neslaganje s prvostupanjskom presudom Haškog suda.

Globalnom akcijom Plamen slobode želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost upozoravanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haškog suda hrvatskim generalima te na neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije Oluja, koju je Haški sud u prvostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markaču nepravedno nazvao udruženim zločinačkim pothvatom, navodi Hrvatski svjetski kongres, organizator akcije.

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haškog suda koja počinje sutra, 14. svibnja, Hrvati u Hrvatskoj i diljem svijeta u svoje će nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale i upaliti svijeću kao simbol ljubavi i vjere u pravdu i pravednost.

Akciji Plamen slobode pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima. Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima će se upaliti plamen slobode, ističe se u priopćenju. Posebno je težište akcije u Njemačkoj u kojoj gotovo da nema većega grada koji neće sudjelovati.

U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu: Hrvatski generali, mi smo s vama!

Mnogobrojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima udruga vjernika Pokret krunice za obraćenje i mir, ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama Plamen slobode.

U Kninu će Braniteljski portal simbolički napraviti most između Slavoluka pobjede Oluja ’95. i Haškog suda, a u organizaciji braniteljske udruge Zavjet u Pakoštanima priprema se središnji događaj za cijelo zadarsko područje s početkom u 10.30 u crkvi sv. Mihovila.

Vjernici će u Pakoštanima ponijeti bijele svijeće na misno slavlje koje će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom hrvatskih uznika u Den Haagu.

I u crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju bit će služena sveta misa za Domovinu, nakon koje će ispred crkve biti snimljena milenijska fotografija.

Molitve i paljenje plamena slobode najavljeni su, među ostalim, i u Splitu, Osijeku, Petrinji, Rijeci te mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Hrvatski svjetski kongres.

Globalna akcija Plamen slobode pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala, ističe se u priopćenju Hrvatskoga svjetskog kongresa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*