Sjećate li se Josea Cutileira? Pojavit će se pred sudom u Haagu, Karadžić ga je pozvao za svjedoka

Joseu Cutileiru naloženo je da svjedoči 19. veljače na zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića optuženog za genocid u BiH, objavljeno je u četvrtak u Haagu.

Raspravno vijeće Haškoga suda u predmetu “Karadžić” naložilo je bivšem mirovnom posredniku u vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, Joseu Cutileiru, da svjedoči 19. veljače na zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića optuženog za genocid u BiH.

Cutileiro je u travnju dao iskaz Karadžićevom pravnom savjetniku, ali je odbio svjedočiti na samom suđenju smatarjući da mirovni posrednici nisu dužni svjedočiti jer bi to ugrožavalo njihov rad u budućnosti.

Cutileiro je od 1991. do 1992. godine bio međunarodni mirovni posrednik te je predlagao podjelu BiH u tri etničke jedinice.

Bivši predsjednik Republike Srpske pokušao je ishoditi izdavanje obvezujućih naloga za svjedočenje i drugih međunarodnih dužnosnika poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, no u tome nije uspio.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*