Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odluke Visokog predstavnika

“Danas se temelji povijesnog Daytonskog sporazuma dovode u pitanje, prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. Sjedinjene Države pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevladaju etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene Države još jednom potvrdjuju punu podršku instituciji Visokog predstavnika. Slažemo se s ocjenom da nedavni zaključci Narodne Skupštine RS predstavljaju fundamentalni izazov Daytonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući kurs akcija kojim Srpska krši Sporazum. Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH ka Europskoj uniji, te ekonomskom oporavku.

Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovođenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se ispoštovao Dayton i obranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet BiH. (…)

Sjedinjene Države su u potpunosti odlučne da se ispoštuje Daytonski sporazum, u potpunosti podržavaju odluke Visokog predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u Bosni i Hercegovini konačno ostvariti konsensus kada je u pitanju obrana, Ustav i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU i NATO-u.”

Rosemary di Carlo, zamjenica američke veleposlanice u UN-u, na Glasu Amerike

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*