Sjeverna Koreja izvela treći nuklearni pokus, jači od prethodna dva

sjeverna-koreja-nuklearni-pokusSjeverna Koreja izvela je svoj treći nuklearni pokus, što je izazvalo oštre kritike međunarodne zajednice. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je sjevernokorejski pokus ustvrdivši da je riječ o teškoj povredi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Južna Koreja priopćila je da je jakost seizmičke aktivnosti povezane s nuklearnom eksplozijom nešto veća od dva prethodna sjevernokorejska pokusa u kojima su testirane bombe od 6 do 7 kilotona.

Riječ je o relativno slaboj nuklearnoj eksploziji, za usporedbu bomba bačena na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu imala je 20 kilotona.

Američka geološka agencija objavila je da je zabilježila “seizmološki događaj” magnitude 5,1, a službeni Pjongjang je potvrdio da je izveo nuklearni pokus.

“Potvrđeno je da je izveden nuklearni pokus na visokoj sigurnosnoj razini korištenjem manje i lakše nuklearne naprave koja ima veću eksplozivnu snagu od ranijih i koja nema negativan utjecaj na prirodni okoliš”, navodi službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*