Skandal: Ministar Ostojić sudjelovao u milijunskim malverzacijama sa zemljištem u Istri

veljko-ostojicHrvatsko Državno odvjetništvo ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja, u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna, javlja HRT.

Slučaj je posebno zanimljiv jer je u kupnju, urbanizaciju, a zatim i prodaju uključen ministar turizma Veljko Ostojić.

Obitelj Mitton potvrdila je da je prodala 11 i pol hektara zemljišta pokraj Bala obitelji ministra turizma Veljka Ostojića. Prije nego što su Ostojiću prodali zemlju, o tome su oko dva mjeseca pregovarali sa zagrebačkim poduzetnikom Borisom Filipajem. Ovaj detalj je vrlo bitan jer objašnjava kako je Ostojić došao na ideju da kupi zemlju od Mittona.

Naime, Filipaj se obratio vodećim istarskim političarima u želji da u Istri investira nekoliko milijuna eura. Nakon što se sreo s Ostojićem, tadašnjim županijskim ministrom turizma, i izvijestio ga da je pri kraju pregovora s Mittonima – događa se preokret. Ostojić sam odlazi vlasniku zemlje i dogovara posao. Filipaj kaže kako je prije ove varijante u optjecaju bila pozicija Squaciotta, ali su određeni kupci bili brži od njega.

Ministar Veljko Ostojić sve opovrgava. “Vezano uz sam predmet još jedanput ću naglasiti da nisam niti kupio, niti urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale”, tvrdi ministar, prenosi HRT.

Posao formalno ide preko Ostojićeve šurjakinje Sandre Perić. Iako ministar tvrdi da nije imao veze s kupnjom, na kupoprodajnom ugovoru svojim je potpisom potvrdio identitet dvojice prodavatelja koji su na potpisivanje kod javnog bilježnika došli bez osobnih iskaznica. Mittoni tvrde i da je Ostojić donio novac. Jedanest i pol hektara zemlje plaćeno je oko 860 tisuća kuna. Jedan kvadrat – jedan euro!

Područje Squaciotta atraktivno je zemljište okruženo vinogradima i maslinicima. S njega se pruža prekrasan pogled na Rovinj i otoke ispred Rovinja, a s druge strane na Brijune.

Obitelj Mitton je šest mjeseci prije prodaje tražila urbanizaciju, ali su ih u općini odbili. Kada je zemlju kupila druga obitelj – Ostojić – prenamjena je smjesta pokrenuta. Da je Ostojić kao član Županijskog poglavarstva lobirao za urbanizaciju, svjedoči tadašnji glavni županijski arhitekt.

“Veljko Ostojić se dva puta pojavio u mojem uredu. Došao se raspitati kako stoji s izradom prostornog plana, da vidi odgovara li to što je ugrađeno unutra više-manje zahtjevu koji je bio postavljen”, izjavio je arhitekt Bruno Nefat.

Urbanizirana nekretnina brzo nalazi kupca. Da se izbjegne plaćanje poreza, zemlja se unosi u tvrtku Squaciotta. Pritom je službeno procijenjena na 25 milijuna i 600 tisuća kuna. Prilikom registracije dokumenti su sudu poslani iz tvrtke Brijuni Rivijera, u kojoj je Ostojić tada bio direktor. Tvrtku Squaciotta potom kupuje zagrebački Heruc. Iako Ostojić tvrdi da nije prodavao zemlju, susjedi svjedoče drukčije.

U knjigama tvrtke Heruc zemljište se procjenjuje na 26 milijuna kuna.

Veljko Ostojić je ministar u Vladi, a obitelj Mitton ovih dana DORH-u objašnjava komu su zapravo prodali zemlju. Pritom se osjećaju prevareno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*